«Πόλεις-σφουγγάρια» στη μάχη κατά των πλημμυρών

«Πόλεις-σφουγγάρια» στη μάχη κατά των πλημμυρών

308
«Πόλεις-σφουγγάρια» στη μάχη κατά των πλημμυρών

Μέχρι το 2050 εκατοντάδες παράκτιες πόλεις παγκοσμίως ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση κατά 50 εκατοστά της στάθμης της θάλασσας, μία εξέλιξη η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές και την καθημερινότητα περίπου 800 εκατομμυρίων ανθρώπων. Καθώς εξαπλώνονται οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η υιοθέτηση καινοτόμων μέτρων κρίνεται ζωτικής σημασίας.

Η Κίνα ήδη λαμβάνει τα μέτρα της. Πολλές παραθαλάσσιες πόλεις κινδυνεύουν από την αύξηση της θαλάσσιας στάθμης, ενώ οι πλημμύρες απειλούν το 98% των μεγάλων αστικών κέντρων, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, μέσω της μόλυνσης του πόσιμου νερού.

Για την αποφυγή πλημμυρών κατοικημένων περιοχών άρχισαν να υιοθετούνται κάποια απλά και οικονομικά μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία τους. Η δημιουργία κήπων και υγροτόπων και η χρήση διαπερατών δομικών υλικών στα πεζοδρόμια και κτίρια βοηθούν στην απορρόφηση του νερού της βροχής, το οποίο αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές και τούνελ. Μόλις ο κίνδυνος της πλημμύρας απομακρυνθεί, το νερό διοχετεύεται στα ποτάμια.

Η ανταπόκριση στο παραπάνω πρόγραμμα είναι θετικότατη, καθώς σχεδόν 30 περιοχές της Κίνας έχουν αιτηθεί άμεση ένταξη σε αυτό, ενώ αναμένεται η εφαρμογή του σε άλλες 600. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί ότι το 70% του νερού από τις καταιγίδες θα συγκρατείται από το έδαφος.

Mένει μόνο η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, το οποίο θα καθιερώσει την Κίνα πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των τραγικών συνεπειών της.

Φωτό: Chuttersnap/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.