Ισχυροποίηση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ-ΕΕ

Ισχυροποίηση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ-ΕΕ

62
Ισχυροποίηση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ-ΕΕ

Τον Ιούλιο του 2018 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με κοινή τους δήλωση εγκαινίασαν μία νέα φάση στις σχέσεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το γεγονός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μία έκθεση περιγράφοντας τα βήματα που έγιναν προς την διεύρυνση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Έχει ενδιαφέρον ότι από τον περασμένο Ιούλιο οι αμερικανικές εξαγωγές LNG προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 367%. Το 1/3 των αμερικανικών εξαγωγών LNG κατευθύνεται στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού.

Οι εισαγωγές σόγιας της ΕΕ από τις ΗΠΑ, επίσης, αυξήθηκαν κατά 100% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον Νο 1 προμηθευτή σόγιας στην Ευρώπη, και μάλιστα με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς από τον περασμένο Ιανουάριο η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση σόγιας ως βιοκαυσίμου. Επίσης, συμφωνήθηκε να επιτραπεί η εισαγωγή βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ χωρίς δασμούς, για συγκεκριμένο όμως όγκο κρέατος.

Η ΕΕ επιδιώκει σταθερά την παύση των δασμών στις εξαγωγές σιδηρομεταλλευμάτων και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, κίνηση την οποία εξάλλου στηρίζουν και οι Αμερικανοί βιομήχανοι προκειμένου να αγοράζουν φθηνότερες πρώτες ύλες από την Ευρώπη.

Το διμερές εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ ανέρχεται σε πάνω από 1 τρις δολάρια, ενώ σε ημερήσια βάση ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι οικονομίες τους αποτελούν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.