Διαρροή πετρελαίου στον Ατλαντικό

Διαρροή πετρελαίου στον Ατλαντικό

536
Διαρροή πετρελαίου στον Ατλαντικό

Διαρροή περίπου 12.000 λίτρων μείγματος νερού και πετρελαίου σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στον βόρειο Ατλαντικό, λόγω ατυχήματος στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Hibernia, η οποία βρίσκεται ανοικτά της καναδικής νήσου Newfoundland.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κηλίδα που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι καλύπτει μια ακτίνα περίπου τριών ναυτικών μιλίων, η οποία, ωστόσο, σταδιακά διαλύεται.

Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν, η διαρροή προέκυψε κατά την διαδικασία απομάκρυνσης νερού από ένα από τα έξι storage cells της πλατφόρμας, μία εργασία ρουτίνας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διαχειρίστρια εταιρεία, Hibernia Management and Development Co Ltd.

Η Exxon Mobil, η οποία κατέχει το 33% των μετοχών της Hibernia Management and Development Company, καθώς και οι εταίροι της (Equinor, Suncor Energy κ.ά.) αποφάσισαν την άμεση διακοπή της λειτουργίας της πλατφόρμας προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες εργασίες εξόρυξης πετρελαίου από την πλατφόρμα Hibernia ξεκίνησαν το 1997, ενώ σε καθημερινή βάση υπολογίζεται ότι εξορύσσονται περίπου 220.000 βαρέλια. Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή την οποία «εκμεταλλεύεται» η πλατφόρμα εξόρυξης εκτιμώνται σε άνω των 1,2 δις βαρελιών.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.