Η Γερμανία επικυρώνει τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

Η Γερμανία επικυρώνει τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

115
Η Γερμανία επικυρώνει τη Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η διαδικασία επικύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, η οποία καθορίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν ότι τα πλοία που έχουν ολοκληρώσει τον οικονομικό τους κύκλο, οδηγούνται σε διάλυση με ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες ανακύκλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η 13η χώρα που έρχεται να επικυρώσει τη σύμβαση είναι η Γερμανία, ενώ για να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση απαιτείται να την επικυρώσουν 15 τουλάχιστον κράτη, τα οποία να αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου τονάζ.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, το πράσινο φως της επικύρωσης είχε δοθεί ήδη τον περασμένο Οκτώβριο από το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη υπήρξε πλέον η επίσημη ενημέρωση του Γ.Γ. του ΙΜΟ, Κίτακ Λιμ, για την επικύρωση της σύμβασης από τον Reinhard Klingen, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υδάτινων Οδών και Ναυτιλίας του ομοσπονδιακού υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών της Γερμανίας.

Υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης ευελπιστούν ότι με την επικύρωση της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ από πλευράς Βερολίνου μπορεί να δοθεί ισχυρό κίνητρο και σε άλλα κράτη να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση επικύρωσης της σύμβασης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα σχεδόν 1.000 πλοία οδηγούνται σε ετήσια βάση προς διάλυση, ενώ το 80% των μεγάλης ηλικίας πλοίων ανακυκλώνονται στην Ασία, κυρίως, σε Ινδία, Μπανγκλαντές και Κίνα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.