Σε τροχιά μείωσης οι νέες παραγγελίες πλοίων

Σε τροχιά μείωσης οι νέες παραγγελίες πλοίων

265
Σε τροχιά μείωσης οι νέες παραγγελίες πλοίων

Την πρώτη θέση στις νέες παραγγελίες πλοίων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα διατηρεί η Νότια Κορέα σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν τον μήνα Ιούνιο και είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Οι νέες παραγγελίες στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία ανήλθαν συνολικά σε 6 πλοία συνολικής χωρητικότητας 340.000 CGT, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των συνολικών παραγγελιών παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της Clarkson.

Αντίστοιχα, τα κινεζικά ναυπηγεία δέχθηκαν παραγγελίες ναυπήγησης 7 πλοίων χωρητικότητας 240.000 CGT, ενώ τα ιαπωνικά ναυπηγεία 5 πλοία συνολικής χωρητικότητας 90.000 CGT.

Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται εάν κανείς δει τα στοιχεία των νέων παραγγελιών για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους στην κορυφή των παραγγελιών βρέθηκαν τα κινεζικά ναυπηγεία με παραγγελίες 176 νέων πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 4,32 CGT (42% επί του συνόλου των παραγγελιών διεθνώς). Αντίστοιχα, οι παραγγελίες που δέχθηκαν τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας ανήλθαν συνολικά σε 69 πλοία με χωρητικότητα 3,17 εκατ. CGT (αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 31% επί του συνόλου των παραγγελιών διεθνώς).

Καθώς φαίνεται, η  εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας επηρέασε τον ρυθμό αύξησης των νέων παραγγελιών, καθώς σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπήρξε σημαντική κάμψη κατά 42% σε όρους χωρητικότητας.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.