Κίνα-Τουρκία «συμμαχία»

Κίνα-Τουρκία «συμμαχία»

310
Κίνα-Τουρκία «συμμαχία»

Τουρκία και Κίνα επιδιώκουν την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών τους σχέσεων παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης και τον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται αυτές τις ημέρες το Πεκίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ, καθώς οι δύο χώρες ευελπιστούν να βρουν γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας, και μάλιστα σε μία περίοδο όπου και οι δύο χώρες βρίσκονται σε σχέση έντασης με τις ΗΠΑ.

Τουρκία και Κίνα έχουν σημαντικές γεωπολιτικές διαφορές, με την κρίση στη Συρία να πυροδοτεί τις διαφορές τους, οι οποίες ενδεχομένως να τεθούν στο περιθώριο προκειμένου να αναπτύξουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις. Η Τουρκία υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση, ενώ η Κίνα στηρίζει πολιτικά και οικονομικά το καθεστώς Άσαντ καθώς επίσης και τη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση.

Η αποξένωση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ λόγω της πολιτικής της στη Συρία και, κυρίως, λόγω της σχεδιαζόμενης απόκτησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, έχει δημιουργήσει ερωτήματα και ανησυχίες ως προς τη γενικότερη γεωστρατηγική πολιτική που χαράσσει η γείτονα χώρα, η οποία φαίνεται να γυρνά το βλέμμα της πλέον στην Ανατολή. Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε η χώρα του να γίνει μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, της οποίας μέλη είναι η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις ακόμα χώρες της κεντρικής Ασίας.

Να σημειωθεί ότι το εμπορικό ισοζύγιο Τουρκίας-Κίνας ανήλθε στα 20,3 δις δολάρια το 2018, καθιστώντας την Κίνα τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.