Στη «μέγγενη» ευρωπαϊκή γεωργία και κτηνοτροφία

Στη «μέγγενη» ευρωπαϊκή γεωργία και κτηνοτροφία

76
Στη «μέγγενη» ευρωπαϊκή γεωργία και κτηνοτροφία

Τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες, προεξάρχοντος του Γάλλου Προέδρου, εξέφρασαν με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανησυχία τους για την προωθούμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur και πιθανή αποσταθεροποίηση στις χώρες τους στον κλάδο της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και οι Πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέσκι απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η οποία και δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην επιστολή οι τέσσερις ηγέτες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους «σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Mercosur ιδίως σε σχέση με ορισμένα ευαίσθητα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη), η οποία θα δώσει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής μία άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης με αντάλλαγμα τις εισαγωγές ευρωπαϊκών βιομηχανικών προϊόντων, όπως αυτοκίνητα.

Οι τέσσερις ηγέτες, στην επιστολή τους με ημερομηνία 17 Ιουνίου, τονίζουν ότι οι υψηλές ποσότητες ελεύθερων εισαγωγών βοδινού κρέατος, που ανέρχονται σε 99 χιλ. τόνους, θα αποτελέσουν ισχυρή απειλή στον ευαίσθητο αυτό κλάδο των χωρών τους και ζητούν να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός αυτός, καθώς επίσης και τα αντίστοιχα ποσά εισαγωγών σε χοιρινό κρέας, πουλερικά, ζάχαρη και αιθανόλη.

Το αίτημα των τεσσάρων στηρίζεται και στην ανάγκη οι ευρωπαϊκές αρχές να ελέγχουν και να πιστοποιούν τις εισαγωγές αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, η οποία θα είναι εξαιρετικά δυσχερής για τόσο μεγάλες ποσότητες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν δήλωσε ότι η συμφωνία επήλθε κατόπιν ισχυρών απαιτήσεων των χωρών της Mercosur για τα όρια των ποσοτήτων ιδιαίτερα σε βοδινό κρέας, ζάχαρη και πουλερικά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.