Διεθνής ανησυχία από τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο

Διεθνής ανησυχία από τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο

171
Διεθνής ανησυχία από τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο

Τα Στενά του Ορμούζ, που συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα, αποτελούν ένα από τα πιο κομβικά σημεία στις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου, καθώς μέσω αυτών εκτιμάται ότι διακινείται το 30% του διά θαλάσσης μεταφερόμενου όγκου αργού πετρελαίου και το 25% του δια θαλάσσης μεταφερόμενου όγκου LNG παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία της U.S. Energy Information Administration, κατά την διάρκεια του 2018 εκτιμάται ότι διακινούνταν από τα Στενά του Ορμούζ περίπου 21 εκατ. βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στα Στενά του Ορμούζ έχουν προκαλέσει την ανησυχία της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας αναφορικά με την ασφαλή διέλευση των πλοίων από την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιορισμένες εναλλακτικές για μεταφορά πετρελαίου «παρακάμπτοντας» τα Στενά του Ορμούζ.

Κατά την διάρκεια του 2018 η Σαουδική Αραβία ήταν εκείνη η χώρα που διακίνησε τον μεγαλύτερο όγκο πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της EIA, το 75% του διακινούμενου πετρελαίου από την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είχε προορισμό την ασιατική αγορά, κυρίως την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Ν. Κορέα και την Σιγκαπούρη.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών εισαγωγών τους σε αργό πετρέλαιο και το 7% των εισαγωγών τους σε πετρελαϊκά προϊόντα.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.