Προς υλοποίηση η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Mercosur

Προς υλοποίηση η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Mercosur

65
Προς υλοποίηση η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Mercosur

Ως νούμερο ένα προτεραιότητα έθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmström την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της ένωσης Mercosur της Λατινικής Αμερικής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη), της 4ης μεγαλύτερης εμπορικής ένωσης στον κόσμο, εντάθηκαν ύστερα από το πάγωμα των αντίστοιχων συνομιλιών ΕΕ και ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο το 2016.

Αν και οι αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις για τους όρους της συμφωνίας περιορίστηκαν, εξαιτίας ανησυχιών από μεριάς Ευρωπαίων για αθρόες εισαγωγές βοδινού κρέατος και αντίστοιχα από την πλευρά της Mercosur για εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (π.χ. αυτοκίνητα), εντούτοις δεν τίθεται εν αμφιβόλω η τελική σύναψη της συμφωνίας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Cecilia Malmström ανέφερε πως αναμένει η συμφωνία να έχει κυρωθεί πριν την αλλαγή σκυτάλης της τρέχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά με στόχο την άμεση υπογραφή της συμφωνίας, παρά τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Παρόμοια θετική δήλωση έκανε και ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Jair Bolsonaro, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι επίκειται άμεσα το κλείσιμο της συμφωνίας.

Η υλοποίηση της συμφωνίας θα αποφέρει για την ευρωπαϊκή αγορά τέσσερις φορές περισσότερα οφέλη, σε όρους δασμών, από τις αντίστοιχες συμφωνίες που συνήφθησαν με τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.