Κίνα: Ο «γίγαντας» του σιδηροδρόμου

Κίνα: Ο «γίγαντας» του σιδηροδρόμου

914
Κίνα: Ο «γίγαντας» του σιδηροδρόμου

Με ταχύτητες που θα πίανουν τα 600 χλμ/ώρα, το νέο τρένο Maglev, έκανε πρόσφατα την πρώτη του δοκιμή στο Τσινγκτάο της Κίνας. Τα τρένα τεχνολογίας Maglev, που χρησιμοποιούν το μαγνητισμό για να αιωρούνται πάνω από το έδαφος μειώνοντας έτσι την τριβή, αναμένεται να μπούν σε πλήρη λειτουργία από το 2021.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που ήδη βρίσκεται στην Κίνα, θα αυξηθεί από το 2019 έως το 2025 κατά 48.000 χιλιόμετρα, φτάνοντας συνολικά τα 175.000 χιλιόμετρα. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2018 το 66,3% των σιδηροδρομικών γραμμών υψηλών ταχυτήτων σε διεθνές επίπεδο κάλυπταν οι κινεζικές γραμμές. Να σημειωθεί, επίσης, ότι αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των επιβατών που επιλέγουν τον σιδηρόδρομο για τα ταξίδια τους. Συγκεκριμένα, το 2018 τα ταξίδια με τρένο στην Κίνα ήταν αυξημένα κατά 9,6% σε σχέση με το 2017, ενώ ο αριθμός επιβατών ανήλθε σε συνολικά 3,04 δισεκατομμύρια.

Τα κινεζικά τρένα, εγχώριας κατασκευής, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν σήμερα μέγιστη ταχύτητα 400 χλμ./ώρα και σταθερή ταχύτητα 350 χλμ./ώρα, ενώ διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης από κεντρικούς σταθμούς ελέγχου, το οποίο επιβραδύνει το τρένο αυτόματα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, καθιστώντας τα τρένα πιο ασφαλή απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Μέσα σε λίγα χρόνια -πολλές φορές «αντιγράφοντας» τους κατασκευαστές της Δύσης- οι Κινέζοι κατασκευαστές τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού και αυτοκινηταμαξών έχουν επιτύχει καλή ποιότητα ως προς το μηχανικό εξοπλισμό, αλλά και την άνεση των επιβατών, αντίστοιχη με αυτή των τρένων της Ευρώπης. Συνεχίζοντας να καινοτομούν, ίσως και «κοπιάροντας» τα επιτυχή παραδείγματα των άλλων κορυφαίων «παικτών», όπως των Ιαπώνων, οι Κινέζοι γίνονται σε ακόμα έναν τομέα πρωτοπόροι, επενδύοντας σε νέες, ταχύτερες, οικονομικότερες, πιο ευέλικτες και ασφαλέστερες συγκοινωνίες.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βίντεο: You Tube

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.