ΗΠΑ- Κίνα: Πόλεμος δίχως τέλος

    103
    ΗΠΑ- Κίνα: Πόλεμος δίχως τέλος

    Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν λέει να κοπάσει, αντιθέτως κλιμακώνεται, οι τιμές των μετοχών στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου κατέγραψαν πτώση στις 13/5, ενώ συγχρόνως το κινεζικό γουάν αποδυναμώνεται έναντι του αμερικανικού δολαρίου, φτάνοντας εχθές στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2018.

    Η Κίνα προχωρά σε αντίποινα προς τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς της τάξης του 5%- 25% στις εισαγωγές αμερικανικών εμπορευμάτων, συνολικής αξίας $60 δις. Τα νέα προστατευτικά μέτρα από μέρους της Κίνας αποτελούν επακόλουθο της πρόσφατης απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας $200 δις, σε 25% από 10% που είναι σήμερα.

    Οι νέοι δασμοί από μέρους της Κίνας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2019, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει επέλθει επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών. Οι κινεζικοί δασμοί αφορούν μια ευρεία γκάμα αμερικανικών εμπορευμάτων, από ανταλλακτικά έως και γεωργικά προϊόντα.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.