Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο

181
Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ξεκινήσει γεωτρήσεις με το πλοίο- γεωτρύπανο «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ελλάδα, Ε.Ε., ΗΠΑ και Αίγυπτος εξέφρασαν εντόνως την αντίθεσή τους ως προς την στάση της Τουρκίας, ζητώντας να σταματήσει τις εργασίες γεώτρησεις.

Από μέρους της η υπηρεσία εξωτερικών της Ε.Ε. επεσήμανε ότι καλεί την Τουρκία να απέχει από τυχόν παράνομες δράσεις στις οποίες η Ε.Ε. θα αντιδράσει αντίστοιχα, υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι προκλητική, κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε την Τουρκία να μην ξεκινήσει τις εργασίες γεώτρησης στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς μία τέτοια κίνηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην θαλάσσια ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.