Επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου

Επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου

154
Επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου

Επιβράδυνση αναμένεται να σημειωθεί στον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με το World Trade Outlook Indicator (WTOI) που δημοσίευσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο δείκτης για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπολογίζεται σε 98,6 πόντους, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ βρίσκεται κάτω από τη βάση των 100 μονάδων γεγονός που σηματοδοτεί ότι η ανάπτυξη του εμπορίου τους επόμενους μήνες θα είναι χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών.

Οι μειωμένες τιμές του WTOI οφείλονται στην σταθερή μείωση του δείκτη εξαγωγών (96,6), προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2012. Επίσης μειωμένες αποδόσεις καταγράφονται και στους υπόλοιπους δείκτες που διαμορφώνουν τον WTOI: δείκτης παραγωγής και πωλήσεων αυτοκινήτων (96,9), ηλεκτρονικά εξαρτήματα (93,9) και γεωργικές πρώτες ύλες (97,2). Ο δείκτης για τις διεθνείς εναέριες εμπορευματικές μεταφορές κυμάνθηκε στους 100,00 πόντους, ενώ ο δείκτης για την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από λιμένες ανήλθε σε 101,2, ο οποίος μετράει τη διακίνηση φορτίων από μεγάλους λιμένες της Β. Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Τα παραπάνω αποτελέσματα, όπως αναφέρει ο ΠΟΕ, σχετίζονται με την πρόβλεψη που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου κάνοντας λόγο για επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης του εμπορίου κατά 3,9% το 2018 και κατά 3,7% το 2019, συγκριτικά με το 4,7% το 2017.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.