Η κλιματική αλλαγή και ο οικονομικός της αντίκτυπος για την Κίνα

Η κλιματική αλλαγή και ο οικονομικός της αντίκτυπος για την Κίνα

81
Η κλιματική αλλαγή και ο οικονομικός της αντίκτυπος για την Κίνα

Η ξηρασία θα μπορούσε να επιφέρει οικονομικές απώλειες της τάξεως των $47 δις ετησίως εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Σε ένα δεύτερο ενδεχόμενο όπου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου τότε οι εν λόγω οικονομικές απώλειες θα προσεγγίσουν τα $84 δις. Αυτά τα ευρήματα προέκυψαν από μελέτη Κινέζων ερευνητών, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του National Academy of Sciences των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι για την εκπόνηση της μελέτης συλλέχθηκαν κλιματικά δεδομένα από 31 κινεζικές επαρχίες μεταξύ 1986 και 2015. Μέχρι στιγμής η ξηρασία, επακόλουθο της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι υπεύθυνη για απώλειες $17,7 δις ετησίως, σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη.

Παράλληλα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι περίπου 20 εκατ. καλλιεργήσιμα εκτάρια (10.000 τ.μ.), το οποίο μεταφράζεται σε έκταση όση αυτή της Ινδίας (!) έχουν επηρεαστεί κάθε χρόνο από την ξηρασία τα τελευταία 70 χρόνια, καταστρέφοντας την παραγωγικότητα του 1/6 αρόσιμης κινεζικής γης.

Τέλος η εξατμοδιαπνοή, η απελευθέρωση δηλαδή νερού από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα μέσω της εξάτμισης του εδάφους και της διαπνοής από τα φυτά, αναφέρεται ως ένας σημαντικός παράγοντας που θα επιδεινώσει την κατάσταση αυξάνοντας την ξηρασία στην Κίνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.