Πως (και αν) θα επηρεάσει το Βrexit τις αγορές

Πως (και αν) θα επηρεάσει το Βrexit τις αγορές

144
Πως (και αν) θα επηρεάσει το Βrexit τις αγορές

Η αδυναμία της Τερέζα Μέι στην Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ να πείσει τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. ότι το σχέδιο Τσέκερς αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για το Brexit είχε σαν αποτέλεσμα η στερλίνα να καταγράψει απώλειες την περασμένη Παρασκευή (21/09). Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, μία ενδεχόμενη αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το Brexit θα ασκήσει έντονες πιέσεις στο βρετανικό νόμισμα. H άποψη αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν ανατρέξουμε στο 2016 όταν και η στερλίνα κατέγραψε απώλειες 10% το αμέσως επόμενο διάστημα του δημοψηφίσματος.

Σε κάθε περίπτωση ο FTSE 100, ο οποίος αποτελείται ως επί το πλείστον από εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο κατέγραψε κέρδη 1,7% την Παρασκευή, ενώ ο FTSE 250, o οποίος αποτελείται κυρίως από εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κέρδη μόλις 0,2%. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η βρετανική οικονομία φαίνεται ανεπηρέαστη, παρά την αβεβαιότητα που εγείρεται γύρω από το Brexit, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων το καλοκαίρι.

Στις ΗΠΑ, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 έφτασαν την περασμένη εβδομάδα σε ιστορικά υψηλά καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές παραμένει «ζωηρό» οδηγούμενο από την ραγδαία ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Στον αντίποδα, οι επενδυτές ανά τον κόσμο εξακολουθούν να πονοκεφαλιάζουν για την κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ- Κίνας.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα αναμένουμε την αύξηση των επιτοκίων από την Fed στο 2,25% ως απάντηση στην ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το Συνέδριο των Εργατικών στους οποίους θα καταφύγει η Μέι για να περάσει το σχέδιό της από το κοινοβούλιο, ενώ 30 Σεπτεμβρίου με 3 Οκτωβρίου συνεδριάζει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.