Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν την εμπιστοσύνη υπερδυνάμεων

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν την εμπιστοσύνη υπερδυνάμεων

101
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν την εμπιστοσύνη υπερδυνάμεων

Πολλές είναι οι χώρες που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία να αποτελούν τις τρεις κορυφαίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έρευνα της International Energy Agency (ΙΕΑ) προκύπτει ότι η ηλιακή ενέργεια κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρισμού απ’ ότι η αιολική και η υδροδυναμική.

Η Κίνα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που στοχεύει σε απεξάρτησή της από τις «ακάθαρτες» μορφές ενέργειας. Έχει ενδιαφέρον ότι μέχρι το 2022 υπολογίζεται ότι η Κίνα θα χρησιμοποιεί το 40% του καθαρού ενεργειακού μίγματος παγκοσμίως. Η χώρα έχει ήδη πετύχει τον στόχο της για το 2020 αναφορικά με την χρήση ηλιακής ενέργειας, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει και τον στόχο που έχει θέσει για το 2019 σχετικά με την χρήση αιολικής ενέργειας.

Οι ΗΠΑ αποτελούν την δεύτερη χώρα παγκοσμίως, η οποία κάνει τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Η Ινδία επίσης αποτελεί μία χώρα η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί η εν λόγω χρήση μέχρι το 2022.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της IEA η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις χώρες της Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά 40% σήμερα αναφορικά με την περίοδο 2011-2016. Ωστόσο η Δανία εκτιμάται ότι μέχρι το 2022 θα αντλεί το 69% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.