Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τους μουσώνες στη ΝΑ Ασία

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τους μουσώνες στη ΝΑ Ασία

1915
Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τους μουσώνες στη ΝΑ Ασία

Έντονη δραστηριότητα μουσώνων παρατηρείται στην Ινδία και σε υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ασίας δημιουργώντας καταρρακτώδεις βροχές με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η καθημερινότητα των κατοίκων των παραπάνω χωρών, εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν χασει την ζωή τους, ενώ περιοχές έχουν πλημμυρίσει και έχουν υποστεί μεγάλες υλικές καταστροφές.

Πώς όμως δημιουργούνται οι μουσώνες;

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον Δρ Νίκο Μαζαράκη, καθηγητή Ναυτικής Μετεωρολογίας και Country Manager της StormGeo Greece A.S., μας ανέφερε ότι το μουσωνικό χαμηλό που υπάρχει πάνω από την Ινδία και το Πακιστάν δημιουργείται λόγω της έντονης θέρμανσης του εδάφους από τον ήλιο το καλοκαίρι. Ο ατμοσφαιρικός αέρας ο οποίος εφάπτεται του εδάφους, θερμαίνεται και αυτός με τη σειρά του με αποτέλεσμα η πυκνότητά του να μειώνεται και να αρχίσει να ανεβαίνει προς τα επάνω.

Έτσι το «κενό» που δημιουργείται, έρχεται να το καλύψει αέρας από τον Ινδικό Ωκεανό. Ο αέρας όμως που εισέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό είναι ιδιαίτερα ζεστός και υγρός με αποτέλεσμα οι αέριες μάζες φτάνοντας πάνω από τα ηπειρωτικά να ανεβαίνουν προς τα επάνω δημιουργώντας έτσι καταιγιδοφόρα νέφη που συνοδεύονται από έντονες βροχές σε Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο όμως συνδέεται και με τα μελτέμια στο Αιγαίο, καθώς οι χαμηλές πιέσεις της Ινδικής Χερσονήσου προεκτείνονται προς την περιοχή της Κύπρου και της ΝΑ Μεσογείου χωρίς όμως να δημιουργούνται ανάλογα φαινόμενα.

Όταν λοιπόν ο καιρός είναι καλός στη Βαλτική και στην Κεντρική Ευρώπη τότε οι υψηλές πιέσεις που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές συνδυάζονται με τις χαμηλές πιέσεις της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργούνται τα μελτέμια. Την παρούσα περίοδο που ο καιρός είναι καλός στην κεντρική Ευρώπη  εμφανίζονται και πάλι τα μελτέμια στο Αιγαίο, μετά από απουσία αρκετών ημερών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης τα επίπεδα των βροχοπτώσεων φέτος στην Ινδία είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα προηγούμενων χρονιών, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει σε αρνητικό βαθμό τις σοδειές της χώρας. Τα συγκεκριμένα επίπεδα βροχοπτώσεων στην Ινδία φέτος εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου και λήγει η περίοδος των μουσώνων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.