Αυτόνομα υποβρύχια η νέα πρόκληση για την Κίνα

Αυτόνομα υποβρύχια η νέα πρόκληση για την Κίνα

143
Αυτόνομα υποβρύχια η νέα πρόκληση για την Κίνα

H Κίνα προχωρά στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων υποβρυχίων τα οποία θα χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως- από την επίβλεψη έως και τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίων άλλων πλοίων και υποβρυχίων- όπως αναφέρει το South China Morning Post.

Σημειώνεται ότι η πλήρης λειτουργία και εφαρμογή των αυτόνομων αυτών υποβρυχίων αναμένεται στις αρχές του 2020. Το project αποτελεί μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της κινεζικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της πολεμικής ναυτικής δύναμης της χώρας με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Επισημαίνεται ότι ο ασιατικός γίγαντας έχει ήδη κατασκευάσει την μεγαλύτερη εγκατάσταση στο Zhuhai για τη δοκιμή drone boats.

Όπως αναφέρει το South China Morning Post η νέα σειρά μη επανδρωμένων υποβρυχίων θα προστεθεί στα ήδη προϋπάρχοντα αυτόνομα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Εμπειρογνώμονες αναφέρουν παράλληλα ότι η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη των συγκεκριμένων υποβρυχίων θα ανέρχονται μέχρι ενός ορίου όριο καθώς και πάλι η τελική απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια «επίθεση» θα βρίσκεται σε ανθρώπινα χέρια.

Τέλος ο Lin Yang, Διευθυντής Εξοπλισμού Θαλάσσιων Τεχνολογιών στο Ινστιτούτο Αυτοματισμού του Shenyang τόνισε ότι το εν λόγω project αποτελεί ένα είδος «ανταπάντησης» σε αντίστοιχα «όπλα» τα οποία είναι υπό ανάπτυξη από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.