Ο «μαύρος χρυσός» έρμαιο της τεταμένης κατάστασης στην Λιβύη

Ο «μαύρος χρυσός» έρμαιο της τεταμένης κατάστασης στην Λιβύη

61
Ο «μαύρος χρυσός» έρμαιο της τεταμένης κατάστασης στην Λιβύη

H National Oil Corporation (NOC) της Λιβύης επιβεβαίωσε μέσω Δελτίου της Τύπου την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας έχει μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως τις τελευταίες μέρες μετά την ένοπλη επίθεση της πολιτοφυλακής στους τερματικούς σταθμούς των λιμένων Ras Lanuf και Es Sider την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι την μετά τις ένοπλες επιθέσεις οι οποίες είχαν σαν συνέπεια να προκληθούν υλικές ζημιές στους εν λόγω τερματικούς σταθμούς, τα λιμάνια Ras Lanuf και Es Sider εκκενώθηκαν. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη μέρα των αψιμαχιών, μια δεξαμενή αποθήκευσης αργού πετρελαίου στο Ras Lanuf αναφλέχθηκε, ενώ μια δεύτερη τυλίχθηκε στις φλόγες την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝOC, Mustafa Sanalla δήλωσε από τη Βιέννη ότι το προσωπικό της εταιρείας δουλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Επισημαίνεται ότι οι τερματικοί σταθμοί των λιμένων Ras Lanuf και Es Sider, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, αποτελούν τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την συρρίκνωση της παραγωγής των τελευταίων ημερών, η Λιβύη παρήγαγε λίγο παραπάνω από 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Τέλος τονίζεται ότι για περίπου ενάμιση χρόνο η χώρα είχε εξαιρεθεί από τις περικοπές παραγωγής «μαύρου χρυσού» που είχαν αποφασιστεί συντονισμένα από τις χώρες εντός και εκτός OPEC, καθώς η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης είχε ανακάμψει μερικώς μετά από μακροχρόνιες πολιτικές διαμάχες και συγκρούσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.