Το Κατάρ πιο κοντά στην Ρωσία και στο βάθος…Rosneft

Το Κατάρ πιο κοντά στην Ρωσία και στο βάθος…Rosneft

211
Το Κατάρ πιο κοντά στην Ρωσία και στο βάθος…Rosneft

H Glencore και το κρατικό fund Qatar Investment Authority (QIA) τερμάτισαν την συμφωνία με την κινεζική CEFC, η οποία αφορούσε την πώληση του 14,16% της κατά το ήμισυ κρατικής ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft στην κινεζική εταιρεία ενέργειας.

Η Glencore δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018: «Η κοινοπραξία (μεταξύ Glencore και QIA) απέστειλε σήμερα μια ειδοποίηση στη CEFC για τον τερματισμό της συμφωνίας και συνεπώς η προτεινόμενη πώληση δεν θα συνεχιστεί πλέον».

Mετά την εξέλιξη αυτή, το QIA θα κατέχει πλέον το 18,93% των μετοχών της Rosneft, καθώς το ποσοστό αυτό που προοριζόταν για την CEFC, θα περάσει στα χέρια θυγατρικής εταιρείας του QIA . Με την εξαγορά αυτή το καταριανό fund ενισχύει την συμμετοχή της στο μεγαλύτερο προμηθευτή αργού πετρελαίου της Ρωσίας και καθίσταται έτσι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας. Η Glencore από την πλευρά της θα λάβει ένα ποσό της τάξης των 3,7 δις δολαρίων για την εν λόγω παραχώρηση στην θυγατρική της QIA και θα διατηρήσει το 0,57% της Rosneft.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017, η Glencore και το Qatar Investment Authority, συνήψαν συμφωνία για την σύσταση κοινοπραξίας με ποσοστό συμμετοχής 50% εκατέρωθεν, με σκοπό την απόκτηση του 19,5% της Rosneft. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο του 2017, η κοινοπραξία προχώρησε σε συμφωνία με την κινεζική CEFC για την διάθεση του 14,16% των μετοχών της Rosneft.

Τέλος υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής εταιρείας δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass: «Η εταιρεία δεν σχετίζεται με την αλλαγή στην δομή εκμετάλλευσης της κοινοπραξίας, ωστόσο η Rosneft υποστηρίζει την απόφαση αυτή των μετόχων της».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAXIM MALINOVSKY

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.