Η ψηφιοποίηση στη ναυτιλία στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του RINA

Η ψηφιοποίηση στη ναυτιλία στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του RINA

195
Η ψηφιοποίηση στη ναυτιλία στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του RINA

Στις 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος η συνεδρίαση της Ελληνικής Τεχνικής Επιτροπής του RINA, την οποία διοργάνωσε ο RINA Hellas και στην οποία τα μέλη συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και την ανάπτυξη του νηογνώμονα.

Ο κ. Σπύρος Ζολώτας, Area Director του RINA για την περιοχή της Ελλάδας και της Μαύρης Θάλασσας, καλωσόρισε τα μέλη και τους ευχαρίστησε για τη συνεχή υποστήριξή τους. “Ο στόλος των Ελλήνων και Κυπρίων ιδιοκτητών που είναι εγγεγραμμένος στην κλάση του RINA αυξήθηκε σημαντικά το 2017 και οι προσδοκίες για το 2018 είναι επίσης πολύ θετικές. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία αναγνωρίζει το γεγονός ότι κάνουμε τη διαφορά με τους ανθρώπους μας και την ποιότητα των υπηρεσιών μας”, δήλωσε ο κ. Ζολώτας.

Σύμφωνα με τον Clarksons, ο στόλος που είναι ταξινομημένος στο RINA είχε ρυθμό αύξησης + 7,1% το 2017, τον υψηλότερο από όλους τους νηογνώμονες και τώρα αποτελείται από 6.000 πλοία που αναλογούν σε περίπου 41 εκατομμύρια GT. Το διεθνές θαλάσσιο δίκτυο του νηογνώμονα αναπτύσσεται συνεχώς και σήμερα αριθμεί 170 γραφεία παγκοσμίως. Με ένα χαρτοφυλάκιο ναυπηγήσεων άνω των 4,5 εκατομμυρίων GT και με μερικά υπερσύγχρονα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως, όπως κρουαζιερόπλοια διπλού καυσίμου για τον όμιλο Carnival ή άλλα έργα υβριδικής πρόωσης, ο RINA βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας. O κλάδος των yacht παραμένει επίσης πολύ δραστήριος και ο στόλος του RINA αριθμεί περίπου 1.300 ταξινομημένα yachts με άλλες 250 ναυπηγήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως.

Η συνεδρίαση περιελάμβανε και μια παρουσίαση που αφορούσε τους νέους κανονισμούς των IACS και IMO, η οποία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από όλα τα τεχνικά μέλη της επιτροπής, δεδομένου του υψηλού αριθμού κανονισμών που τίθενται σε ισχύ επί του παρόντος και στο εγγύς μέλλον και τον αντίκτυπό τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ένας βασικός στόχος όμως του RINA για το 2018 αλλά και για τα επόμενα χρόνια είναι το κομμάτι της ψηφιοποίησης, και έτσι ο κ. Giampiero Soncini, RINA Marine Innovation Senior Advisor, μίλησε για τις σχετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία σε αυτό το κομμάτι. Ο κ. Alessandro Pescetto, RINA Marine Innovation Sector Head, συνέχισε με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις στρατηγικές του RINA στον ψηφιακό τομέα, με μια παρουσίαση με θέμα “Η εξέλιξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης / οι ιδέες του RINA για το μέλλον”.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JEON HEON-KYUN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.