Έντονη ανησυχία για τις πειρατικές επιθέσεις στην Ασία

Έντονη ανησυχία για τις πειρατικές επιθέσεις στην Ασία

192
Έντονη ανησυχία για τις πειρατικές επιθέσεις στην Ασία

Κατά τη διάρκεια του 2017 ο συνολικός αριθμός των πειρατικών επιθέσεων παγκοσμίως άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Το γεγονός αυτό προκαλεί αισιοδοξία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας. Ωστόσο τα περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας καταγράφουν αυξητικές τάσεις στην θαλάσσια περιοχή της Ασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ReCaap ISC (Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia Information Sharing Centre) το 2017 τα περιστατικά στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή ανήλθαν σε 101, εκ των οποίων τα 12 ήταν αποτυχημένες απόπειρες, αντιπροσωπεύοντας αύξηση της τάξεως του 19%, συγκριτικά με το 2016. Από τα 101 περιστατικά τα 85 αφορούσαν ένοπλες ληστείες σε πλοία και τα 16 πειρατικές επιθέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ReCaap ISC, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών κατέγραψε μείωση κατά 50% το 2017, συγκριτικά με εκείνα του 2016.

Ο κ. Masafumi Kuroki, Executive Director της ReCAAP, δήλωσε ότι ενώ ο συνολικός αριθμός τέτοιων συμβάντων εξακολουθεί να κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο τα αυξημένα περιστατικά που καταγράφονται στα Στενά της Μαλάκκα και στη Νότια Σινική Θάλασσα, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια περιστατικά αποτελούν υπενθύμιση για μια αυξημένη και συνολική επαγρύπνηση για την καταπολέμηση συμβάντων που απειλούν την θαλάσσια ασφάλεια και την ζωή των ναυτικών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.