Νέα παράταση στον περιορισμό της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής

Νέα παράταση στον περιορισμό της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής

70
Νέα παράταση στον περιορισμό της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής

Σε περαιτέρω επέκταση των περικοπών της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής συμφώνησαν οι χώρες μέλη του OPEC την περασμένη εβδομάδα. Η συμφωνία αφορά την παράταση του περιορισμού για εννέα ακόμη μήνες, μέχρι τα τέλη του 2018, από τον ερχόμενο Μάρτιο που είχε προσυμφωνηθεί.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης των μελών του OPEC συμφωνήθηκε επίσης η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής της Νιγηρίας κατά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί όριο και στην πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης. Μέχρι πρότινος οι δύο χώρες εξαιρούνταν από τη συμφωνία των περικοπών της πετρελαϊκής παραγωγής λόγω του χαμηλού επιπέδου παραγωγής τους.

Από τη μεριά της Ρωσίας, η οποία δεν ανήκει στις χώρες μέλη του OPEC, αλλά συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής φέτος, επισημάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος οι περαιτέρω περικοπές να οδηγήσουν σε έλλειμμα της πετρελαϊκής παραγωγής και σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ υπάρχει περίπτωση να διαταραχθεί η συμφωνία του OPEC από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από μέρους των ΗΠΑ, οι οποίες δε συμμετέχουν στην εν λόγω συμφωνία.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει εκφράσει ανησυχίες ότι με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από $60/βαρέλι, όπως εκτιμάται σήμερα, ενδεχομένως η συμφωνία των μελών του OPEC για περαιτέρω παράταση της πετρελαϊκής παραγωγής να οδηγήσει σε αύξηση την προσφορά του αμερικανικού πετρελαίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον OPEC, ο περιορισμός στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή, οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017 έχουν συμβάλει σε σημαντική μείωση των πλεονασμάτων των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.