Το Ίδρυμα Ωνάση θρηνεί για τον θάνατο της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου

Το Ίδρυμα Ωνάση θρηνεί για τον θάνατο της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου

2436
Το Ίδρυμα Ωνάση θρηνεί για τον θάνατο της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου
Στην φωτογραφία εικονίζονται ο Στέλιος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του Αλεξάνδρα κατά την βράβευση του Ιδρύματος Ωνάση από το Πανεπιστήμιο Columbia (2005)

Απεβίωσε σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, το γένος Κρασάρη. Υπήρξε σύζυγος του αείμνηστου δικηγόρου και τέως προέδρου του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης» Στέλιου Παπαδημητρίου, καθώς και μητέρα του Αντώνη Παπαδημητρίου, του νυν προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, του Γεώργιου Παπαδημητρίου Πολ. Μηχανικού ΕΜΠ, και του Δημητρίου Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτη.

Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1930 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μαθήτευσε στο ιστορικό Αβερώφειο Παρθεναγωγείο και απέκτησε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το 1953 παντρεύτηκε τον Στέλιο Παπαδημητρίου, δικηγόρο και στενό συνεργάτη του μεγάλου Έλληνα πλοιοκτήτη Αριστοτέλη Ωνάση. Το 1966 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, όπως και χιλιάδες Αιγυπτιώτες Έλληνες και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Στην ελληνική πρωτεύουσα η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου θα διδάξει στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών έως το 1970, οπότε και λαμβάνει την απόφαση να αφοσιωθεί στην ανατροφή των τέκνων της.

Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου διακρίθηκε για την αγάπη της για τις τέχνες και, κυρίως, για την λογοτεχνία. Την τελευταία δεκαετία του βίου της ανέπτυξε μία αξιολογότατη συγγραφική δραστηριότητα. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη εκδόθηκαν τα εξής βιβλία της:  «Τζέντα» (2008), «Αλεξάνδρεια – Aθήνα» (2010), και «Παράλληλοι δρόμοι» (2011).

Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου μέσω της συγγραφής αυτών των βιβλίων καλεί τους αναγνώστες σε ένα άκρως ενδιαφέρον ταξίδι στην πατρίδα της την Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια, στην κλειστή» Σαουδική Αραβία, από την εφηβική αγάπη στην ευτυχισμένη και δεμένη οικογένεια, από τον Αριστοτέλη Ωνάση στην Τζάκη Κένεντυ Ωνάση, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα Ωνάση, αλλά και όλα τα σημαντικά πρόσωπα -πρωταγωνιστές μιας αξέχαστης διαδρομής.

Με αφορμή την έκδοση του πρώτου της βιβλίου είχε η ίδια δηλώσει: «Όταν πέθανε ο Στέλιος, ένιωσα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου. Η ζωή μου δεν είχε πια νόημα». «Δεν θα τον αφήσω να φύγει», σκεφτόταν η ίδια και προσέθετε πως «θα μείνει μαζί μου όσο ζω. Ένα μολύβι και ένα τετράδιο μου έδωσαν τη λύση. Άρχισα να γράφω τη ζωή μας, με αφετηρία τη μετάβασή μας στην Τζέντα».

Η νεκρώσιμος ακολουθία της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου θα τελεστεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 16.00 από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Νέα Σμύρνη.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να υποστηριχθούν οι υποτροφίες του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων – ΣΑΕ (τηλ. επικοινωνίας 210 8228150 / 210 8218408)

Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ/ ΠΑΝΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.