Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα: Πλοία, λιμάνια και άνθρωποι

Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα: Πλοία, λιμάνια και άνθρωποι

1217
Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα: Πλοία, λιμάνια και άνθρωποι

Η σύνδεση των πλοίων με τα λιμάνια και την ανθρωπότητα -«Connecting Ships, Ports and People»- αποτελεί το κύριο θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας για το 2017, η οποία καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 1978, και εορτάζεται κάθε χρόνο κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Στόχος της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας είναι η ανάδειξη της μεγάλης προσφοράς της ναυτιλίας στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά και η προώθηση των βέλτιστων πρακτικών και η οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των πολλών διαφορετικών παραγόντων που εμπλέκονται στην αλυσίδα των ναυτιλιακών μεταφορών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim σημείωσε πως το θέμα του περσινού εορτασμού, «Ναυτιλία: απαραίτητη για τον κόσμο», παραμένει και σήμερα επίκαιρο και μας παρακινεί να εστιάσουμε «στην παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν θαλάσσιες στρατηγικές. Τα κράτη θα πρέπει να επενδύσουν σε νέες προσεγγίσεις σε όλο το φάσμα ζητημάτων, μεταξύ των οποίων είναι η διευκόλυνση των θαλάσσιων μεταφορών, η ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Για τον ΓΓ του ΙΜΟ μία τέτοια προσέγγιση θα επιτρέψει στην επίτευξη των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίοι αποτελούν μία ολοκληρωμένη απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, όπως είναι ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός,  η κλιματική αλλαγή, οι απειλές για το περιβάλλον, η μη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια, οι κοινωνικοί κίνδυνοι που προέρχονται από οργανωμένους εγκληματίες και βίαιους εξτρεμιστές, αλλά και η αστάθεια που οδηγεί σε μεταναστεύσεις.

Και ο ΓΓ του ΙΜΟ καταλήγει, τονίζοντας, πως «Τελικά, η αποτελεσματικότερη ναυτιλία, σε συνεργασία με έναν λιμενικό τομέα που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις, θα αποτελέσει σημαντική κινητήριο δύναμη για την παγκόσμια σταθερότητα και την αειφόρο ανάπτυξη για το καλό όλων των ανθρώπων».

 

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά/Polembros Shipping

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.