Δάνειο 20 δις δολάρια στη Γουινέα από την Κίνα με εγγύηση μεταλλευτικούς πόρους

    168
    Δάνειο 20 δις δολάρια στη Γουινέα από την Κίνα με εγγύηση μεταλλευτικούς πόρους

    Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

    Τη δανειοδότηση 20 δις δολαρίων στη Γουινέα -η οποία παρέκαμψε διεθνείς δανειστές όπως το Δ.Ν.Τ.- αποφάσισε η κινεζική κυβέρνηση, ζητώντας ως ενέχυρο τους πλούσιους μεταλλευτικούς πόρους -βωξίτη, αλουμίνιο κλπ- της αφρικανικής χώρας.

    Τα έργα εγγύησης του δανείου περιλαμβάνουν το υπό κατασκευή διυλιστήριο αλουμίνας της China Power Investment, το ορυχείο βωξίτη της Chalco και ένα σχέδιο παραγωγής βωξίτη από την Henan International Cooperation Group, στην πόλη Boffa.

    Τα έσοδα που παράγουν τα έργα αυτά θα χρησιμεύσουν στην αποπληρωμή των δανείων, ενώ τα κεφάλαια από το κινεζικό δάνειο θα δοθούν για υποδομές, καθώς η Γουινέα είναι μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γουινέα, ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Αφρική, κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη και σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, ενώ η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αλουμινίου στον κόσμο.

    Το παρόν σχέδιο επένδυσης της Κίνας προς τη Γουινέα αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη για την επόμενη δεκαετία, καθώς θα δημιουργηθεί νέα ζήτηση χωρητικότητας των bulkers για τη μεταφορά των μεταλλευτικών πόρων. Επίσης, ο ρόλος της Κίνας προς την ανάπτυξη άλλων αναδυόμενων οικονομιών αποδεικνύεται σημαντικός για το σύνολο του αναπτυσσόμενου κόσμου και την επιρροή αυτών στη ναυλαγορά των bulkers.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CHEN WEIFENG

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.