Σε υψηλά δεκαετίας η τιμή του αλουμινίου

Σε υψηλά δεκαετίας η τιμή του αλουμινίου

138
Σε υψηλά δεκαετίας η τιμή του αλουμινίου

Η ανατροπή του πολιτεύματος στη Γουινέα και η σύλληψη του προέδρου Κοντέ από πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, που συντελέστηκε σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου 2021, έχει οδηγήσει το κράτος της βορειοδυτικής Αφρικής σε αβέβαιο μέλλον.

Την ώρα που η διεθνής κοινή γνώμη παίρνει θέση καταδικάζοντας την κατάλυση του πολιτεύματος υπό την απειλή όπλων, οι διεθνείς αγορές αλουμινίου κατέγραψαν σημαντική άνοδο τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές στο London Metal Exchange αυξήθηκαν έως και 1,8%, στα $2.775,50/τόνο, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2011, και τέλεσαν υπό διαπραγμάτευση στα 2.750 δολάρια/τόνο τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 11:24 π.μ. στη Σαγκάη. Στην Κίνα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως και 3,4%, στο υψηλότερο από το 2006, προτού τα κέρδη υποχωρήσουν στο 1,8%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές που καταγράφηκαν στο Λονδίνο σημείωσαν νέο υψηλό δεκαετίας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2006. Είναι σαφές ότι η πολιτική αστάθεια αυξάνει την πιθανότητα διακοπής των ομαλών εξαγωγών φορτίων βωξίτη. Η Γουινέα είναι βασικός προμηθευτής βωξίτη σε διεθνές επίπεδο, ενός υλικού που αποτελεί την πρώτη ύλη για το αλουμίνιο.

Το αλουμίνιο ανέβηκε περίπου 40% φέτος στο Λονδίνο, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τα μεταλλουργεία στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινίου στον πλανήτη, δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν την παραγωγή τους εξαιτίας μιας εποχικής ενεργειακής κρίσης αλλά και των προσπαθειών της χώρας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές της Γουινέας προς την Κίνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του συνόλου των κινεζικών εισαγωγών.

Η Aluminum Corp. της Κίνας, εταιρεία που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινίου στον κόσμο, με σημαντικές επενδύσεις και project στη Γουινέα, ανακοίνωσε ότι όλες οι δραστηριότητες ρέουν ομαλά και ότι η ίδια διαθέτει άφθονα αποθέματα βωξίτη στα εργοστάσιά της στην Κίνα.

Φωτό: Tom Fisk/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.