Σε προσωρινή ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ

Σε προσωρινή ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ

56
Σε προσωρινή ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά και ΕΕ
Φώτο αρχείου/ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Σε προσωρινή ισχύ τέθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 2017 η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA), η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Η CETA, έχει ως σκοπό να εξαλείψει τους δασμούς για το 98 % των εμπορευμάτων στο εμπόριο μεταξύ του Καναδά και των χωρών-μελών της Ε.Ε. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται σε ετήσια βάση περίπου 590 εκατ. ευρώ, τα οποία διαφορετικά θα καταβάλλονταν σε δασμούς για τις εξαγωγές εμπορευμάτων από την Ε.Ε. προς τον Καναδά.

Η προσωρινή ισχύς της CETA έπεται της έγκρισής της από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, θα αρχίσει να ισχύει πλήρως και οριστικά, μόλις την κυρώσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Καναδά, για να διασφαλίσει την εύρυθμη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, χαιρετίζοντας το ορόσημο αυτό στον τομέα της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε τα εξής: «Η συμφωνία αυτή ενσωματώνει ό,τι ακριβώς επιθυμούμε από την εμπορική πολιτική μας, να λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης που ωφελεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και ως μέσο προώθησης των αξιών μας, τιθάσευσης της παγκοσμιοποίησης και διαμόρφωσης των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου. Αναμένω από τα κράτη μέλη να διενεργήσουν ολοκληρωμένο και διεξοδικό διάλογο στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας στο επίπεδό τους. Καλώ τις επιχειρήσεις και τους πολίτες μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή, αλλά και τον καθένα να διαπιστώσει τα απτά οφέλη που μπορεί να του προσφέρει η εμπορική πολιτική μας.»

Η επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, αρμόδια για θέματα εμπορίου, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα για τους εξαγωγείς μας. Η προσωρινή έναρξη ισχύος της συμφωνίας επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ να αρχίσουν ήδη να διαβλέπουν τα οφέλη της συμφωνίας. Το γεγονός αυτό στέλνει ένα θετικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία και έχει τη δυνατότητα να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η CETA αποτελεί μια σύγχρονη και προοδευτική συμφωνία και ενισχύει σημαντικά τις σχέσεις της Ε.Ε. με τον Καναδά, που αποτελεί στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο με τον οποίο μας ενώνουν ισχυροί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.