Μια νέα πετρελαϊκή συμμαχία αναδύεται

Μια νέα πετρελαϊκή συμμαχία αναδύεται

641
Μια νέα πετρελαϊκή συμμαχία αναδύεται

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ πρόκειται να δημιουργήσουν μια νέα πετρελαϊκή εταιρεία η οποία θα φέρει την ονομασία «Al Iraqia Shipping Services & Oil Trading (AISSOT)». Πρόκειται για μια κοινοπραξία της ιρακινής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Iraqi Oil Tankers Company (IOTS) και της Arab Maritime Petroleum Transport Company (AMPTC), η οποία θα δραστηριοποιείται στην εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων, στη ναύλωση δεξαμενόπλοιων, στη διαχείριση τερματικών σταθμών πετρελαίου, στον ανεφοδιασμό των πλοίων με καύσιμα κ.ά.

Η κοινοπραξία διάρκειας 20 ετών, αφορά τη συνεργασία της IOTS, η οποία θα κατέχει το 22,5% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας με την AMPTC, η οποία ελέγχεται και ανήκει πλειοψηφικά σε κρατικούς φορείς και δημόσιους οργανισμούς της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ.

Με τη δημιουργία της νέας εταιρείας θα ενισχυθεί περαιτέρω η θέση των εταιρειών IOTS και AMPTC στον τομέα της ναυτιλίας, των θαλάσσιων υπηρεσιών και της εμπορίας πετρελαίου.

Σύμφωνα με  δηλώσεις εκπροσώπου της AISSOT στο Reuters, η νέα εταιρεία είναι σε θέση να επενδύσει και να αποκτήσει σταδιακά ένα σημαντικό στόλο από δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά ενός μεγάλου μέρους του ιρακινού αργού πετρελαίου στους τελικούς του χρήστες προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές.

Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες ανεφοδιασμού καυσίμων σε πλοία σε ιρακινά λιμάνια, όπως  στο Basra, στο Khor Al-Zubair και στο Umm Qasr.

Φωτό: AMPTC

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.