Νέο σύστημα ελέγχου εναέριων εκπομπών από τα πλοία

Νέο σύστημα ελέγχου εναέριων εκπομπών από τα πλοία

73
Νέο σύστημα ελέγχου εναέριων εκπομπών από τα πλοία

Η αμερικάνικη «GE Power» και τα ιταλικά ναυπηγεία «Fincantieri» θα συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα συμβάλει στη μείωση των αέριων ρύπων από τα πλοία.

Πρόκειται για το «Shipboard Pollutant Removal System», μια νέα λύση που ενδέχεται να συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο των εκπομπών από τα πλοία, έχοντας ως στόχο τη συμμόρφωση των ναυτιλιακών εταιρειών με τις απαιτήσεις του κανονισμού της MARPOL για τα όρια στις εναέριες εκπομπές των πλοίων τους.

Συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό, το οποίο θα ελέγχει τις εκπομπές οξειδίων του θείου και αιωρούμενων σωματιδίων, θα εγκατασταθεί σε κρουαζιερόπλοια κυρίως, αλλά προβλέπεται να είναι κατάλληλο και σε όσα πλοία καταναλώνουν βαριά καύσιμα.

Ο κ. Giuseppe Bono, CEO των Fincantieri, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει τεχνολογικά και οικονομικά τον τομέα της κρουαζιέρας, περιορίζοντας τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων και ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία τους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα Fincantieri θα πρέπει να καθορίσουν τις απαραίτητες τεχνικές απαιτήσεις για το σχεδιασμό ενός συστήματος ελέγχου των εκπομπών για τα πλοία, ενώ η GE Power από τη μεριά της θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για ένα σύστημα ελέγχου των εκπομπών, ούτως ώστε να ανταποκριθούν στους επιδιωκόμενους στόχους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.