Ιστορικής σημασίας συμφωνία για το Ιράν στον χώρο του φυσικού αερίου

Ιστορικής σημασίας συμφωνία για το Ιράν στον χώρο του φυσικού αερίου

131
Ιστορικής σημασίας συμφωνία για το Ιράν στον χώρο του φυσικού αερίου

Η γαλλική Total υπέγραψε συμφωνία με την «National Iranian Oil Company» (NIOC), για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο Pars (SP 11).

Το κοίτασμα εκτιμάται ότι θα μπορεί να αποδώσει 2 δις κυβικά πόδια ανά ημέρα ή αλλιώς 400.000 βαρέλια και αναμένεται από το 2021 και μετά να προμηθεύει την εγχώρια ιρανική αγορά με φυσικό αέριο.

Η συμφωνία, αξίας $5 δις, προβλέπει ότι η Total θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του έργου με ποσοστό 50,1%, με την κρατική πετρελαϊκή και ενεργειακή εταιρεία της Κίνας, CNPC, να κατέχει το 30% και την Petropars, θυγατρική της NIOC, να κατέχει το 19,9%.

Η συμφωνία μεταξύ των τριών εταιρειών θα έχει διάρκεια 20 έτη και αποτελεί την πρώτη επένδυση που πραγματοποιείται στο Ιράν από εταιρεία αλλοεθνή μετά την άρση των κυρώσεων της χώρας από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της Total, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία της Total, καθώς σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στη συνεργασία μας με το Ιράν. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρείας μας να επεκτείνει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή».

Φωτό: nioc.ir

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.