Ανησυχία στη Βραζιλία για τις διαλύσεις πλοίων

Ανησυχία στη Βραζιλία για τις διαλύσεις πλοίων

167
Ανησυχία στη Βραζιλία για τις διαλύσεις πλοίων

Η βραζιλιάνικη εμπορική ένωση CONTTMAF (Confederação Nacional dos Trabalhadores em Transporte Aquaviário e Aéreo, na Pesca e nos Portos) μαζί με το συνδικάτο- μέλος της, SINDMAR (Sindicato Nacional dos Oficiais da Marinha Mercante) άσκησαν πρόσφατα κριτική στις πολιτικές διαλύσεως πλοίων της πετρελαϊκής εταιρείας «Transpetro», θυγατρική της κρατικής Petrobras, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από είκοσι πλοία της, που έχουν οδηγηθεί προς διάλυση σε διαλυτήρια της Ινδίας και του Πακιστάν, έχουν βλάψει την υγεία των εργατών και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Όπως δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από την SINDMAR, η Petrobras δεν είναι η μοναδική εταιρεία στην Βραζιλία που εμπλέκεται σε επικίνδυνες πρακτικές διάλυσης πλοίων. Ο πολυεθνικός όμιλος Vale το περασμένο έτος είχε οδηγήσει πέντε πλοία προς διάλυση σε διαλυτήρια του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν, στα οποία υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους 55 άτομα και άλλα 79 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2016.

Ο κ. Nicola Mulinaris, Communication and Policy Officer του NGO Shipbreaking Platform, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Petrobras και άλλες βραζιλιάνικες εταιρείες συμβάλλουν στην αύξηση της θνησιμότητας των εργατών στα διαλυτήρια της Νότιας Ασίας, καθώς και στη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Κατόπιν τούτου το Υπουργείο Εργασίας της Βραζιλίας, σε συνεργασία με την Petrobras προτίθεται να υιοθετήσει πολιτικές ανακύκλωσης πλοίων και πλωτών μονάδων εξόρυξης πετρελαίου, με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/REHAN KHAN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.