
Σε συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αστέριος Πιτσιόρλας με τον Πρόεδρο της Ένωσης των Πλοιοκτητών της Ιταλίας (Confitarma), Emanuele Grimaldi, καθώς και με άλλους κρατικούς φορείς της γείτονας χώρας, συζήτησαν τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία, καθώς και η επικείμενη έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Ballast Water Management.
Ο κ. Γκριμάλντι, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις επενδύσεις που κάνει, ούτως ώστε να προάγει την ανάπτυξη της διεθνούς ναυτιλίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται σε νέα και σύγχρονα πλοία, αλλά και στην προώθηση νέων θαλασσίων συνδέσεων στη Μεσόγειο, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών.
Ο Pietro Spirito, επικεφαλής της Autorità di Sistema Portuale Mar Tirreno Centrale, τόνισε ιδιαίτερα ότι μετά τον εκσυγχρονισμό που έχει γίνει στα ιταλικά λιμάνια, είναι δυνατόν να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Ιταλίας στον τομέα των διατροπικών μεταφορών. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη διατροπική σύνδεση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ιταλικών λιμανιών με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, επεσήμανε την ενίσχυση της σύνδεσης των ελληνικών λιμανιών με εκείνων στην Αδριατική θάλασσα. Στόχος της εν λόγω σύνδεση είναι η ανάπτυξη της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σε συνεργασία και με την Κίνα, η οποία στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Nuova via della seta» στοχεύει στην ενίσχυση της σύνδεσης και συνεργασίας της με χώρες της Ευρασίας.
Ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε ότι η ενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και τις δύο χώρες. Ο κ. Πιτσιόρλας προσέθεσε επίσης ότι μετά την παραχώρηση τμήματος του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, καταγράφηκε αύξηση στην κίνηση του λιμανιού σε TEUs κατά 36%. Επιπλέον δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές ανάπτυξης, προοπτικές που προσδοκά και από άλλες αντίστοιχες συμφωνίες της η ελληνική κυβέρνηση. Όπως επεσήμανε και ο ίδιος, η συνεργασία με την Ιταλία είναι αναγκαία, κυρίως στον τομέα της κρουαζιέρας, με στόχο να δημιουργηθεί μια στρατηγική συμμαχία στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Το δεύτερο της νεότευκτο ρυμουλκό παρέλαβε η εταιρεία SVS στην οποία συμμετέχουν τρεις σημαίνουσες εταιρείες του κλάδου: η Vernicos, η Spanopoulos και η Lyboussakis.…
Η κυβερνοασφάλεια των συστημάτων OT (Operational Technology) αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις πλωτές μονάδες παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO). Σε μονάδες όπως τα FPSO,…
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% τον Ιούνιο του 2025, από 1,9% τον Μάιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της…
Με ταχύτατους ρυθμούς βαίνει η επέκταση του στόλου της CMA CGM, με την γαλλική εταιρεία τακτικών γραμμών να γιορτάζει πρόσφατα τα «βαφτίσια» ενός ακόμη…
Καθώς οι συμφωνίες μακροχρόνιας προμήθειας LNG κερδίζουν συνεχώς έδαφος, η BP «έκλεισε» πρόσφατα ένα σημαντικό deal με ιταλικό άρωμα. Συγκεκριμένα, η BP υπέγραψε μακροχρόνια…
Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας τακτικών γραμμών, οι liner κολοσσοί «ποντάρουν» ολοένα και περισσότερο στη μεθανόλη ως εναλλακτικό καύσιμο. Στο…
Καθώς η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της εκεχειρίας Ισραήλ-Ιράν, η ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Ορμούζ…
Η First Quantum Minerals Ltd. άρχισε να μεταφέρει εκ νέου αποθέματα χαλκού από το ορυχείο της στον Παναμά, 19 μήνες μετά το κλείσιμο της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ