Η μαύρη λίστα των εταιρειών εξόρυξης της Ναμίμπια

Η μαύρη λίστα των εταιρειών εξόρυξης της Ναμίμπια

122
Η μαύρη λίστα των εταιρειών εξόρυξης της Ναμίμπια

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Ναμίμπια κ. Pohamba Shifeta δήλωσε πρόσφατα ότι οι εταιρείες εξόρυξης που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τις άδειες λειτουργία τους.
Σε συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ στην πρωτεύουσα Windhoek, ο κ. Shifeta δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες αγνοούν τη σημασία των υποχρεωτικών εκθέσεων αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους. Ο κ. Shifeta ανέφερε επίσης ότι αρκετές εταιρείες εξόρυξης δεν διαθέτουν σχέδια περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Ο νέος Νόμος περί περιβαλλοντικής διαχείρισης ψηφίστηκε από το εθνικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2015 με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Το υπουργείο θα συστήσει έναν νέο ειδικό κατάλογο όλων των εγκεκριμένων εξορυκτικών και γεωργικών δραστηριοτήτων και μετά από έλεγχους όσες εταιρείες δεν ακολουθήσουν τις συστάσεις των επιθεωρητών θα καταγράφονται σε μια μαύρη λίστα και θα ανακαλείται η άδειά τους, ειδικά αν οι δραστηριότητες εξόρυξής του, είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον.
Ο ορυκτός πλούτος της Ναμίμπια είναι ιδιαίτερα σημαντικός και αποτελεί τον κύριο άξονα πάνω στον οποίο στηρίζεται η εθνική της οικονομίας. Το σημαντικότερο ορυκτό είναι τα διαμάντια, η αξία των οποίων είναι ίση με τα 2/3 της συνολικής αξίας του ορυκτού πλούτου της χώρας. Η περιοχή από την οποία εξορύσσονται διαμάντια εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού. Εκτός από διαμάντια ο ορυκτός πλούτος της χώρας περιλαμβάνει άργυρο, ψευδάργυρο, χρυσό, ουράνιο, χαλκό, κασσίτερο μόλυβδο, λίθιο, βολφράμιο, μαγγάνιο, κάδμιο, βανάδιο, ορυκτό αλάτι και ασβεστόλιθο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.