Τερέσα Μέι: Μια… «τρομερά δύσκολη γυναίκα»;

Τερέσα Μέι: Μια… «τρομερά δύσκολη γυναίκα»;

125
Τερέσα Μέι: Μια… «τρομερά δύσκολη γυναίκα»;

Η νέα ισχυρή γυναίκα της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέσα Μέι, επικράτησε της εσωκομματικής της αντιπάλου, πρώην υφυπουργού Ενέργειας, Αντρέα Λίντσομ, ως επικεφαλής των Συντηρητικών και τελικά αναδείχθηκε πρωθυπουργός της χώρας. Η κα Λίντσομ, ως γνωστόν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, την αποχώρησή της από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Κόμματος και της πρωθυπουργία αφήνοντας το δρόμο για τη Downing Street ανοικτό για την κα Μέι.

Η νέα ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας σε χαλεπούς καιρούς, καθώς καλείται να διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, προσπαθώντας παράλληλα να ενώσει το κόμμα των Συντηρητικών και μια βαθιά διχασμένη κοινωνία λόγω του δημοψηφίσματος. Επισημαίνεται πως η νέα πρωθυπουργός δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με εθνική εκλογική αναμέτρηση μέχρι το 2020, εκτός αν η ίδια το επιδιώξει, γεγονός που δίνει στη νέα κυβέρνηση το χρόνο και το χώρο να εστιαστεί πλήρως στην ομαλή διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Μοναχοκόρη του ιερέα της αγγλικανικής εκκλησίας Χιούμπερτ Μπρέιζερ και της Ζέιντι Μπαρνς, ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα το 1986, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί μέχρι σήμερα τη σχέση της με την Εκκλησία και της αρέσει να παρουσιάζει το συντηρητικό προφίλ της “κόρης του πάστορα”, παρότι ο ιερέας πατέρας της απεβίωσε κατά τη διάρκεια αυτοκινητιστικού δυστυχήματος και ενώ η Τερέσα ήταν μόλις 25 ετών.

Η 60χρονη νέα ισχυρή γυναίκα της Βρετανίας, σπούδασε γεωγραφία στην Οξφόρδη. Από το έτος αποφοίτησής της το 1977 έως το 1983 εργάστηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας και έπειτα, έως το 1997, ως οικονομική σύμβουλος και σύμβουλος διεθνών υποθέσεων στο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Εκκαθάρισης Πληρωμών (Association for Payment Clearing Services). Είναι παντρεμένη με το υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικού fund, Philip John May, τον οποίο γνώρισε το 1976, ενώ βρίσκονταν ακόμη στο Πανεπιστήμιο.

Έπειτα από δύο αποτυχημένες υποψηφιότητες στις βουλευτικές εκλογές το 1992 και 1994, εξελέγη βουλευτής το 1997 στη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια του Maidenhead, ενώ έκτοτε έχει επανεκλεγεί πέντε φορές με άνετη πλειοψηφία. ‘Όλες οι εκλογικές περιφέρειeς στη Βρετανία είναι μονοεδρικές με αποτέλεσμα η επανεκλογή ενός βουλευτού να είναι πάντα μια ‘προσωπική’ υπόθεση.

Μεταξύ του 1999 και του 2010, η Τερέζα Μέι κατέλαβε θέσεις στην κυβέρνηση των συντηρητικών, αναλαμβάνοντας τα καθ’ όλα ιδιαίτερα ‘πολύπλοκα΄υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικογένειας, Πολιτισμού, Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2002 έγινε η πρώτη γυναίκα- πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος μετά την «Σιδηρά Κυρία», Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ η θητεία της κράτησε μόλις ένα χρόνο. Η σημερινή νέα ένοικος της Ντάουνινγκ Στρίτ, κατάφερε παρ’ αυτά να γράψει ιστορία, πολύ πριν γίνει η δεύτερη γυναίκα- πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ως η δεύτερη μακροβιότερη Υπουργός Εσωτερικών της χώρας κατά τον περασμένο αιώνα, μετά τον James Chuter Ede, σε θέση που την τοποθέτησε ο David Cameron, στο πλευρό του οποίου βρίσκεται από το 2005.

Η Μέι, υποστήριξε ‘διακριτικά’ την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ κατά διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, επιλέγοντας όμως να παραμείνει στο περιθώριο του εσωκομματικού πολέμου που ξέσπασε στους κόλπους των Συντηρητικών, ενόψει του Brexit. Σύμφωνα μάλιστα με πολιτικούς αναλυτές, η μετριοπαθής στάση της, είναι πιθανό να επιφέρει στη νέα πρωθυπουργό την ευρύτερη υποστήριξη στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, αναγνωρίζοντας την ως “το πρόσωπο της συναίνεσης”.
Οι κοινωνικές αντιλήψεις της είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν, καθώς παρότι κατ’ εξοχήν συντηρητική, στο παρελθόν επιχείρησε την ριζική μεταρρύθμιση της αστυνομίας προς μια αποτελεσματικότερη δομή, κατηγορώντας την για κατασπατάληση δημοσίων χρήματος ενώ υποστήριξε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Έχει ακόμα ένθερμα υποστηρίξει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς διατηρεί σκληρή στάση ως προς την πολιτική για τα ναρκωτικά και τις εκτρώσεις. Η ιδιαιτερότητα μάλιστα του χαρακτήρα της επιβεβαιώνεται από το χαρακτηρισμό που της απένειμε πρόσφατα ο συντηρητικός πολιτικός Kenneth Clarke, ως «τρομερά δύσκολη γυναίκα» (bloody difficult woman). Τονίζεται πως η Τερέσα Μέι αποτελεί την πρώτη πρωθυπουργό που δεν έχει παιδιά από το 1975.

Ως προς την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. μέσω της εφαρμογής του περίφημου άρθρου 50, η νέα πρωθυπουργός δήλωσε πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας ελάχιστες ελπίδες σε όσους χαρακτήριζαν το δημοψήφισμα ως αμφισβητούμενο. «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε μάλιστα πως το άρθρο 50 δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν το τέλος του 2016, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση των εμπορευματικών ροών από και προς την Ε.Ε.

Παρά την πρώτη θετική αντίδραση των αγορών στην εκλογή της Τερέσα Μέι, η οποία φαίνεται πως δίνει στους επενδυτές την προοπτική σταθερότητας, το σλόγκαν «Brexit σημαίνει Brexit” φαίνεται να παραμένει ασαφές. Υπάρχουν πολλοί δυνατοί τρόποι για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., που ελλοχεύουν διαφορετικούς κινδύνους και σημαίνουν ποικίλες προοπτικές για τις σχέσεις που θα διατηρήσει η χώρα με τη «γηραιά ήπειρο» αλλά και το διεθνές εμπόριο. Την ίδια στιγμή, το προφίλ που διατηρεί η συντηρητική πρωθυπουργός και η έως τώρα πολιτική διαδρομή της, αφήνουν μικρές πιθανότητες για την αποτυχία της νέας κυβέρνησης στην κατάρτιση ενός πολύπλοκου σχεδίου εξόδου. Αυτό που απομένει να δούμε είναι προς ποιά κατεύθυνση και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί αυτό το νέο πολυαναμενόμενο σχέδιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.