
Για το Ιράν η πρόσβαση σε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου είναι μεγάλης σημασίας, καθώς η Τεχεράνη επιδιώκοντας να ανακτήσει άμεσα το μερίδιο της αγοράς που κατείχε πριν από την επιβολή των κυρώσεων αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, από τα μέσα του Ιανουαρίου έχουν πωληθεί περισσότερα από 14 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Ευρώπη. Παρ’ όλ’ αυτά, το Ιράν βρίσκεται ακόμα αρκετά μακρυά από τα επίπεδα των 800.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως που εξήγαγε στην Ευρώπη πριν το 2012, όταν και η τελευταία προχώρησε σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Τα σχέδια του Ιράν για ενίσχυση των εξαγωγών του έχουν περιπλακεί λόγω -προς το παρόν- αδυναμίας πρόσβασης προς τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στην Αίγυπτο. Η Τεχεράνη στην παρούσα φάση αναμένει από το Κάιρο να δοθεί το πράσινο φως για να ξαναρχίσουν οι αποστολές πετρελαίου μέσω του αγωγού SUMED αλλά και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Άλλωστε και η Αίγυπτος -όπως έχει δηλώσει ήδη από το Νοέμβριο- ο Υπουργός Πετρελαίου της χώρας Tarek El Molla προσβλέπει στην αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των εξαγωγών του ιρανικού πετρελαίου, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλα έσοδα και για την ίδια την Αίγυπτο.
Βέβαια, το πρόβλημα εν προκειμένω με τον αγωγό SUMED έγκειται στο γεγονός ότι ο αγωγός μόνο κατά το ήμισυ ανήκει στην Αίγυπτο, με το υπόλοιπο τμήμα του να ανήκει σε Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, χώρες που αρνούνται να βοηθήσουν την Τεχεράνη να αυξήσει την παραγωγή και άρα εξαγωγή πετρελαίου.
Η Τεχεράνη, όμως, παρά τις δυσκολίες επιμένει να επανέλθει στις παγκόσμιες αγορές ως κύρια εξαγωγική χώρα πετρελαίου και στην προσπάθειά της να βρει τόσο εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου όσο και νέες αγορές έχει στραφεί και προς την Ινδία. Μάλιστα, ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου Dharmendra Pradhan αναμένεται να επισκεφτεί την Τεχεράνη στις 6 Απριλίου, όπου θα έχει σχετικές συζητήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους.
Να σημειωθεί ότι η Ινδία μπορεί να προσφέρει στο Ιράν μεγάλους υπόγειους χώρους αποθήκευσης πετρελαίου στις περιοχές: Visakhapatnam, Mangalore και Padur. Παράλληλα με δεδομένο ότι μέχρι το 2020 το Νέο Δελχί θα χρειάζεται σχεδόν 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια, η Ινδία ενδιαφέρεται και για εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και μάλιστα άμεσα.
Φωτό: flickr.com/Dan Brekke
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Το δεύτερο της νεότευκτο ρυμουλκό παρέλαβε η εταιρεία SVS στην οποία συμμετέχουν τρεις σημαίνουσες εταιρείες του κλάδου: η Vernicos, η Spanopoulos και η Lyboussakis.…
Η κυβερνοασφάλεια των συστημάτων OT (Operational Technology) αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις πλωτές μονάδες παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO). Σε μονάδες όπως τα FPSO,…
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% τον Ιούνιο του 2025, από 1,9% τον Μάιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της…
Με ταχύτατους ρυθμούς βαίνει η επέκταση του στόλου της CMA CGM, με την γαλλική εταιρεία τακτικών γραμμών να γιορτάζει πρόσφατα τα «βαφτίσια» ενός ακόμη…
Καθώς οι συμφωνίες μακροχρόνιας προμήθειας LNG κερδίζουν συνεχώς έδαφος, η BP «έκλεισε» πρόσφατα ένα σημαντικό deal με ιταλικό άρωμα. Συγκεκριμένα, η BP υπέγραψε μακροχρόνια…
Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας τακτικών γραμμών, οι liner κολοσσοί «ποντάρουν» ολοένα και περισσότερο στη μεθανόλη ως εναλλακτικό καύσιμο. Στο…
Καθώς η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της εκεχειρίας Ισραήλ-Ιράν, η ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Ορμούζ…
Η First Quantum Minerals Ltd. άρχισε να μεταφέρει εκ νέου αποθέματα χαλκού από το ορυχείο της στον Παναμά, 19 μήνες μετά το κλείσιμο της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ