
Η Ρωσία θα προμηθεύσει την Ινδία 10 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως για την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με δηλώσεις στη Μόσχα του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος φλερτάρει ανοικτά με την ινδική κυβέρνηση προσπαθώντας να εξασφαλίσει νέους συμμάχους στην Ανατολή.
Μετά τη συνάντησή του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στη Μόσχα με Ρώσους αξιωματούχους, ο Πούτιν δήλωσε ότι η νέα σημαντικότατη συμφωνία ήταν στο ευρύτερο πλαίσιο των καινοτόμων συνεργασιών μεταξύ Rosneft και της ινδικής Essar.
“Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Rosneft Essar, συμφωνήθηκε ότι 10 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου ετησίως, κατά τα επόμενα 10 χρόνια, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν στην ινδική διυλιστήρια”, δήλωσε ο Πούτιν σε μια κοινή δήλωση με τον Ινδό πρωθυπουργό.
Λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης, η Ινδία είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου στην Ινδία θα διπλασιαστεί έως το 2040 ενώ αναμένεται ότι η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει σταθερή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στη Μόσχα, η Ινδική διπλωματική αποστολή υπέγραψε 15 συμφωνίες με τη Ρωσία, με κυριότερες αυτές που εστιάζονται σε στρατιωτικές, τεχνολογικές συνεργασίες αλλά και πιο εξειδικευμένες όπως, συμφωνίες με επίκεντρο την παραγωγή και εμπορία αεροσκαφών, αυτοκινήτων και εκμετάλλευσης μεταλλουργιών.
Οι χώρες θα συνεργαστούν επίσης σε διάφορων ειδών χημικές βιομηχανίες αλλά και στην εξόρυξη και εμπορία διαμαντιών. Η συνεργασία αφορά και την πυρηνική τεχνολογία όπου η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 5 εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Όλα αυτά με το αζημίωτο βέβαια αφού η Μόσχα καλοβλέπει την καθιέρωση για την Ινδία μιας μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Πούτιν εμφανώς αναζητά συμμάχους τόσο στο οικονομικό περιβάλλον όσο και στο διπλωματικό.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Το δεύτερο της νεότευκτο ρυμουλκό παρέλαβε η εταιρεία SVS στην οποία συμμετέχουν τρεις σημαίνουσες εταιρείες του κλάδου: η Vernicos, η Spanopoulos και η Lyboussakis.…
Η κυβερνοασφάλεια των συστημάτων OT (Operational Technology) αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις πλωτές μονάδες παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO). Σε μονάδες όπως τα FPSO,…
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% τον Ιούνιο του 2025, από 1,9% τον Μάιο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της…
Με ταχύτατους ρυθμούς βαίνει η επέκταση του στόλου της CMA CGM, με την γαλλική εταιρεία τακτικών γραμμών να γιορτάζει πρόσφατα τα «βαφτίσια» ενός ακόμη…
Καθώς οι συμφωνίες μακροχρόνιας προμήθειας LNG κερδίζουν συνεχώς έδαφος, η BP «έκλεισε» πρόσφατα ένα σημαντικό deal με ιταλικό άρωμα. Συγκεκριμένα, η BP υπέγραψε μακροχρόνια…
Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας τακτικών γραμμών, οι liner κολοσσοί «ποντάρουν» ολοένα και περισσότερο στη μεθανόλη ως εναλλακτικό καύσιμο. Στο…
Καθώς η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της εκεχειρίας Ισραήλ-Ιράν, η ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Ορμούζ…
Η First Quantum Minerals Ltd. άρχισε να μεταφέρει εκ νέου αποθέματα χαλκού από το ορυχείο της στον Παναμά, 19 μήνες μετά το κλείσιμο της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ