Η Ρωσία προχωρά και σε νέες κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας

Η Ρωσία προχωρά και σε νέες κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας

170
Η Ρωσία προχωρά και σε νέες κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας

Όπως δήλωσε το μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οσμάν Μπουντάκ, η Τουρκία κερδίζει περίπου $6 δις από τις εξαγωγές της προς την Ρωσία και $7 δις από τους Ρώσους που επιλέγουν την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό. Από την άλλη το αποκαλούμενο και ως «το εμπόριο της βαλίτσας» (suitcase trade ή shuttle trade) μεταξύ των δύο χωρών απέφερε για την Τουρκία το 2014 ένα ποσό που άγγιξε τα $6 δις. Δυνητικά, κατά τον Μπουντάκ, η Τουρκία μπορεί να απωλέσει μέχρι και $20 δις ή το 3% του ΑΕΠ της εάν η Ρωσία προχωρήσει σε επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.
Σύμφωνα με δηλώσεις μελών του CHP μία από τις κύριες περιοχές της Τουρκίας που θα ζημιωθεί από την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να ζητήσει από τους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία για τουριστικούς λόγους είναι η Αττάλεια. Με βάση τους υπολογισμούς των τελευταίων ο τουριστικός τομέας της Αττάλειας μπορεί να ζημιωθεί μέχρι και $6 δις, ενώ από την απαγόρευση εξαγωγής φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία θα ζημιωθεί και ο αγροτικός τομέας της Αττάλειας κατά $500 εκατ.
Να σημειωθεί ότι ήδη τρία πλοία που μεταφέρουν 750 εμπορευματοκιβώτια φορτωμένα με φρούτα και λαχανικά από την περιοχή της Αττάλειας, της Μερσίνας και της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται στα ανοικτά του λιμένα του Νοβορωσίσκ, αναμένοντας άδεια εισόδου, χωρίς να είναι σίγουρο ότι εν τέλει θα τη λάβουν.
Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα μείνει μόνο στην «απαγόρευση εισαγωγών τομάτας» από τη Τουρκία αλλά θα λάβει και άλλα αυστηρά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας, ως αντίποινα για την απόφαση της τελευταίας να καταρρίψει το ρωσικό Sukhoi Su-24 στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου.
Υλοποιώντας τις απειλές του Πούτιν η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην άμεση παύση των εργασιών της μικτής διακυβερνητικής ρωσο-τουρκικής επιτροπής υπεύθυνης για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, με τον Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ να βρίσκεται επικεφαλής της ρωσικής πλευράς.
Άμεση συνέπεια αυτής της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, η αναστολή των ρωσο-τουρκικών διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.
Από την πλευρά της Άγκυρας, Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν την άποψη ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας, καθώς δεν επιθυμεί να οξύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, σε δηλώσεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση με την Ρωσία και δεν πρόκειται να λάβει μέτρα των οποίων η χρησιμότητά θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στον ρωσικό λαό. Ο Νταβούτογλου ανέφερε, επίσης, ότι «ο ίδιος αναμένει τους φίλους Ρώσους πολίτες να επισκεφτούν την Τουρκία, όπου θα μπορούν να νοιώσουν σαν στο σπίτι τους», ενώ ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση «να επανεξετάσει τις κυρώσεις εις βάρος της χώρας του».

Φωτό: ΕΡΑ /SEDAT SUNA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.