Μεταναστευτικό: Το μεγάλο σκάνδαλο της Αυστραλίας αποκαλύπτεται

Μεταναστευτικό: Το μεγάλο σκάνδαλο της Αυστραλίας αποκαλύπτεται

348
Μεταναστευτικό: Το μεγάλο σκάνδαλο της Αυστραλίας αποκαλύπτεται

Ειδική Επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας κατέγραψε και αναγνώρισε παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτούντων άσυλου που καταφθάνουν δια θαλάσσης και βρίσκονται υπό κράτηση στη νήσο Ναουρού.

Πιο συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου 2015, η ειδική εξεταστική επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας που ερευνούσε το θέμα των συνθηκών κράτησης στο ειδικό κέντρο στη νήσο Ναούρου δημοσίευσε την πολυ-αναμενόμενη απόφασή της. Η έκθεσή έρχεται να επιβεβαιώσει πολλαπλές καταγγελίες που σχετίζονται με τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στο Περιφερειακό Κέντρο που είχε ιδρύσει η αυστραλιανή κυβέρνηση ως κέντρο υποδοχής και εξακρίβωσης στοιχείων για χορήγηση ασύλου στο Ναουρού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι:

  • Το Περιφερειακό Κέντρο στη νήσο Ναουρού (RPC) δεν αποτελεί ένα ασφαλές, επαρκές ή κατάλληλο περιβάλλον για τους αιτούντες ασύλου και είναι παντελώς ακατάλληλο για να φιλοξενεί γυναίκες και παιδιά. Η επιτροπή κατέγραψε μάλιστα πολυάριθμα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από τους φρουρούς και πλημμελούς συμπεριφοράς που οδηγούν σε τραυματικές συνθήκες διαβίωσης
  • Η συνεχιζόμενη μεταφορά των παιδιών στο Ναουρού, και η κράτηση τους στο RPC, είναι πιθανό να παραβεί τις υποχρεώσεις της Αυστραλίας στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
  • Η αρχική πρόφαση των επίσημων και αρμόδιων αρχών της Αυστραλίας που εστιάστηκαν στην εθνική κυριαρχία και το νομικό σύστημα του Ναούρου ως προς τις ευθύνες αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων σοβαρών εγκλημάτων είναι μια «κυνική και αδικαιολόγητη προσπάθεια να αποφευχθεί η λογοδοσία» για μια κατάσταση που δημιούργησε η Καμπέρα εξ αρχής.
  • Η πρωταρχική υποχρέωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες, αφορά πρωταρχικά- αν όχι αποκλειστικά την Αυστραλία.
  • Ο μέσος χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων για άσυλο είναι 402 ημέρες , χρονικό περιθώριο μη αποδεκτό για τους Γερουσιαστές.
  • Η εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας, η οποία ήταν υπεύθυνη για την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους αιτούντες, παρουσίαζε μια εργασιακή κουλτούρα στο χώρο εργασίας μη αποδεκτή από την Επιτροπή.
  • Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν απαράδεκτα χαμηλά σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κακής υγιεινής, η ανεπαρκούς πρόσβασης σε νερό και στην αποχέτευση, την παροχή μουχλιασμένων και σάπιων τροφίμων και την καταπάτηση οποιουδήποτε δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή .

Η επιτροπή, συνέστησε:

  • Τα παιδιά να απομακρυνθούν άμεσα από το Κέντρο.
  • Την υποχρεωτική αναφορά- καταγραφή οποιασδήποτε ένδειξης σεξουαλικής κακοποίησης, αλόγιστης χρήσης βίας και επιθέσεων.
  • Έναν πλήρη έλεγχος όλων των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και άλλων εγκληματικών συμπεριφορών από το Τμήμα Μετανάστευσης του αρμόδιου αυστραλιανού Υπουργείου και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας.
  • Βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε φωτισμό, νερό, τουαλέτες, κλιματισμό, εγκαταστάσεις μαγειρέματος και των επικοινωνιών.
  • Εφαρμογή ενός νέου χρονοδιαγράμματος για την επαλήθευση στοιχείων και τη χορήγηση ασύλου .
  • Συνεχείς εξετάσεις για την εξακρίβωση χρήσης ναρκωτικών και κατανάλωσης αλκοόλ των αιτούντων.
  • Εξέταση όλων των καταγγελιών εναντίον του προσωπικού των κέντρων κράτησης από τον ειδικό Διαμεσολαβητή Μετανάστευσης.

 

Photo: ΑΠΕ/SCOTT FISHER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

 

“Στην φωτογραφία απεικονίζεται ένα πλοίο που μεταφέρει αιτούντες ασύλου στην Αυστραλία και συνοδεύεται από ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της χώρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο καπετάνιος του πλοιάριου αναφέρει πως αυστραλιανοί αξιωματούχοι προσέφεραν σε αυτόν και το πλήρωμα του χρηματικές αμοιβές ύψους $6.000 και $5.000 αντίστοιχα για να επιστρέψουν στην Ινδονησία μαζί με τους μετανάστες και να μην επιδοθούν ξανά σε παράνομη διακίνηση ανθρώπων.”

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.