Επανέναρξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας(;)

Επανέναρξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας(;)

86
Επανέναρξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας(;)

Σύμφωνα με το κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yohap και το γερμανικό Dpa, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει το ενδεχόμενο διπλωματικών συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα που θα περιλαμβάνουν και την πιθανότητα της άρσης των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων εναντίον της Πιονγκ Γιάνγκ .
Η πρόθεση της Σεούλ που θα αλλάξει το διπλωματικό αλλά και εμπορικό σκηνικό της Ασίας σε περίπτωση που υλοποιηθεί αντανακλά τη βελτίωση του μέχρι πρότινος εχθρικού κλίματος και της αμείωτης στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δύο ‘αντιμαχόμενων’ κρατών. Η Βόρεια Κορέα είχε εγείρει το θέμα των οικονομικών κυρώσεων κατά τη διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών υψηλού επιπέδου, το περασμένο Σαββατοκύριακο.
“Αν η Βόρεια Κορέα φέρει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων και του εμπάργκο, πιστεύω ότι τα ζητήματα αυτά πλέον μπορούν να συζητηθούν διεξοδικά. Είναι όμως ακόμα πρόωρο να μιλήσουμε για το πότε και σε ποιο επίπεδο θα πραγματοποιηθεί μια ενδεχόμενη συνομιλία” δήλωσε ο Jeong Joon Hee, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
Η βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών θα φέρει νέα δεδομένα στην παγκόσμια βιομηχανία, το εμπόριο και τις μεταφορές αφού η απομονωμένη Βόρεια Κορέα, με έκταση 120.540 τ.χλμ. και πληθυσμό 25.155.000, αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές όλων των όμορων κρατών.
Φωτο: EPA, YONHAP SOUTH KOREA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.