Παραμένει επικερδής η Maersk παρά τις δυσμενείς συνθήκες

Παραμένει επικερδής η Maersk παρά τις δυσμενείς συνθήκες

115
Παραμένει επικερδής η Maersk παρά τις δυσμενείς συνθήκες

Στις 14 Αυγούστου, ο δανέζικος κολοσσός των κοντέινερ Maersk line παρουσίασε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου $1.2 δις κέρδος, μια αύξηση 22% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ειδικότερα, τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα $12,517 εκατομμύρια, μια μείωση της τάξεως του 6.8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014 όπου τα έσοδα έφτασαν τα $13,365 εκατομμύρια. Οι ναύλοι συνέχισαν την πτωτική τους πορεία κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, εξαιτίας της υπερπροσφοράς, της αδύναμης ζήτησης και του ισχυρού ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην μείωση στα λειτουργικά κόστη που πέτυχε η διοίκηση αν και η παγκόσμια αγορά των κοντέινερ ήταν εξαιρετικά αδύναμη για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εντούτοις η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 2-4% για το υπόλοιπο έτος.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, στις 2 Ιουλίου η Μaersk Line υπέγραψε ένα συμβόλαιο για την ναυπήγηση 11 δεύτερης γενιάς Triple-E πλοίων, χωρητικότητας 19,630 TEU, τα οποία θα παραδοθούν μέσα στο 2017-2018 και θα αντικαταστήσουν μικρότερης χωρητικότητας πλοία στην τακτική γραμμή Ασίας-Ευρώπης. Πριν λιγες ημέρες η εταιρεία ανακοινωσε ένα ακόμη συμβόλαιο για 9 πλοία, χωρητικότητας 14,000 TEU έκαστο με ημερομηνία παράδοσης το 2017. Συνολικά, η Maersk line επενδύει $2.8 δις για την ναυπήγηση νέων, μεγαλύτερων και πιο “αποδοτικών” πλοίων, τα οποία θα προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα πανίσχυρο στόλο μποξάδικων.

Photo: ΑΠΕ/JERRY LAMPEN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.