Σοκ στο City: Αιφνίδια αλλαγή στη φορολόγηση φυσικών προσώπων

Σοκ στο City: Αιφνίδια αλλαγή στη φορολόγηση φυσικών προσώπων

2172
Σοκ στο City: Αιφνίδια αλλαγή στη φορολόγηση φυσικών προσώπων

O υπουργός οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου George Osborne ανακοίνωσε χθες ότι το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των αλλοδαπών επιχειρηματιών που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δε θεωρείται η συγκεκριμένη χώρα η μόνιμη κατοικία τους (γνωστός ως νόμος για τους non dom), θα τροποποιηθεί από το Απρίλιο του 2017. Οι νέες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν μέρος του νέου νομοσχεδίου για τα κρατικά έσοδα και τη φορολογία του 2016 και θα εφαρμοστεί από τις 6 Απριλίου 2017.

Η μεταρρύθμιση δεν θα καταργήσει τελείως το υπάρχον φορολογικό καθεστώς, αλλά θα επηρεάσει όσους έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τα 15 από τα τελευταία 20 χρόνια. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ‘χάσει’ εντελώς το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρει η παραπάνω νομοθεσία. Επιπλέον η νομοθεσία θα στερήσει το ευνοϊκό πλαίσιο και σε όσους είναι Βρετανοί υπήκοοι, από Βρετανούς γονείς, και διαμένουν πλέον εκτός Βρετανίας.
Ο κ. Osborne ανακοίνωσε επίσης ότι από τον Απρίλιο του 2017 η νομοθεσία ως προς τις ακίνητες περιουσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες θα αλλάξει ριζικά με αποτέλεσμα όλα τα ακίνητα να υπόκεινται πλέον σε φόρους κληρονομίας . «Ένα ακίνητο σε Off shore εταιρεία στην Αγγλία δεν θα μπορεί πλέον να αποφύγει το φόρο κληρονομίας. Από τώρα και στο εξής θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο, όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο κ. Osborne στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση Κάμερον αποφάσισε να μην καταργηθεί το φορολογικό καθεστώς των Non-dom εντελώς, διότι «κάτι τέτοιο θα κόστιζε ακριβά στη χώρα”. Στην ίδια ομιλία του ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές στους υπάρχοντες κανόνες θα φέρει επιπλέον 2.35 δις. δολάρια στα ετήσια φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με ειδικούς η συγκεκριμένη νομοθεσία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για πολλούς δισεκατομμυριούχους Ρώσους και Κινέζους οι οποίοι πλέον θα μπορέσουν μεν να διατηρήσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (η οποία θα υπόκειται όμως σε φόρους κληρονομίας), αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να μειώσουν κατά πολύ το αριθμό των ημερών της παραμονής τους στη χώρα .

114.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου απολάμβαναν μέχρι σήμερα το παραπάνω φορολογικό καθεστώς, εκ των οποίων 1.750 έχουν γεννηθεί στη Βρετανία. Το καθεστώς επιτρέπει σε πολλούς επιχειρηματίες να πληρώνουν μόνο φόρο επί των κερδών τους από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά να αποφεύγουν φόρους από διεθνείς δραστηριότητες και επιπρόσθετα οποιουσδήποτε φόρους κληρονομίας που αφορούν ακίνητη περιουσία στο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους ισχύοντες φορολογικούς νόμους, όσοι κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από επτά χρόνια υποχρεούνται να καταβάλουν τους πλήρεις φόρους του Ηνωμένου Βασιλείου για το παγκόσμιο εισόδημά τους, ή αλλιώς να καταβάλουν ένα ετήσιο ‘τέλος’ που κυμαίνεται από £ 30.000 έως £ 90.000, ανάλογα με το πόσο καιρό το συγκεκριμένο άτομο έχει ζήσει στη Βρετανία. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για την περίοδο 2012-13 , 5080 non doms κατέβαλαν το ετήσιο τέλος. Το παραπάνω πλαίσιο είχε διαστρεβλωθεί από δισεκατομμυριούχους που προκάλεσαν πρόσφατα τις έντονες και πολυεπίπεδες αντιδράσεις του Τύπου αλλά και των Εργατικών. Το Baltic Exchange έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αλλαγή ή κατάργηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου θα διαλύσει το ναυτιλιακό κομμάτι του City.

Φωτο: ΑΠΕ- EPA/ANDY RAIN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.