Συνεχίζεται η πίεση της Αργεντινής για τα Φώκλαντς

Συνεχίζεται η πίεση της Αργεντινής για τα Φώκλαντς

31
Συνεχίζεται η πίεση της Αργεντινής για τα Φώκλαντς

Την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων πετρελαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στις νήσους Φώκλαντς, αποφάσισε πρόσφατα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων BBC, η δικαστής Lilian Herraez διέταξε τις αρμόδιες αρχές να κατάσχουν πλωτά μέσα και άλλα περιουσιακά στοιχεία των πετρελαϊκών εταιρειών αξίας $156 εκ.. Πρόκειται για τις εταιρείες, Premier Oil Plc, Rockhopper Exploration Plc, Falkland Oil and Gas Ltd, Noble Energy Inc και Edison International Spa.

Λαμβάνοντας κανείς υπόψιν ότι οι εν λόγω πετρελαϊκές εταιρείες δεν εδρεύουν στην Αργεντινή, δεν έχει καταστεί σαφές με ποιόν τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι κατασχέσεις. Τρείς από τις εταιρείες εδρεύουν στη Βρετανία, μία στην Αμερική και μία στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε χρόνια διαμάχη με τη Βρετανία σχετικά με την άσκηση κυριαρχίας επί των νήσων Φώκλαντς (ή Μαλβίνες Νήσους όπως τις αποκαλεί η Αργεντινή) με αποκορύφωμα τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες το 1982. Μετά τη νίκη της Βρετανίας, οι νήσοι διατηρήθηκαν ως υπερπόντια κτήση της προαναφερθείσας χώρας ενώ η κυριαρχία της επιβεβαιώθηκε εκ νέου μετά το δημοψήφισμα του 2013, όπου οι κάτοικοι των νησιών ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τη διατήρηση του υπάρχοντος status quo.

Όπως όλα δείχνουν, η Αργεντινή δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη μάχη για τη διεκδίκηση των νησιών που βρίσκονται 700χλμ. ανοικτά των ακτών της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.