Νέος λιμένας σε τοποθεσία-κλειδί για το Ιράν

Νέος λιμένας σε τοποθεσία-κλειδί για το Ιράν

146
Νέος λιμένας σε τοποθεσία-κλειδί για το Ιράν

Την κατασκευή νέου μεγάλου λιμένα στα Στενά του Ορμούζ σχεδιάζει το Ιράν, όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα.

Το νέο λιμάνι αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Suza, στα νοτιοανατολικά της νήσου Qeshm, η οποία βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη στην είσοδο του Περσικού Κόλπου (Στενά του Ορμούζ). Το έργο ύψους 700 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από ξένους επενδυτές και προβλέπεται να διαθέτει εγκαταστάσεις διαχείρισης διαφορετικών τύπων φορτίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το βύθισμα που θα διαθέτει θα αγγίζει τα 50 μ. Συνεπώς, θα μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία πολύ μεγάλου μεγέθους και να λειτουργήσει ως ναυτιλιακό και διαμετακομιστικό κέντρο, συνδέοντας τα θαλάσσια με τα χερσαία δίκτυα μεταφορών.

Δεδομένου ότι τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν τη σημαντικότερη θαλάσσια διαδρομή για τη μεταφορά πετρελαίου παγκοσμίως, όπου περισσότερα από 17 εκ. βαρέλια μαύρου χρυσού μεταφέρονται καθημερινά από τα Στενά, η κίνηση του Ιράν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς στρατηγική με μακροπρόθεσμο στόχο.  Λαμβάνοντας κανείς υπόψιν και την πρόσφατη εξομάλυνση στο πεδίο των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη χώρα της Μέσης Ανατολής και τα δυτικά κράτη, και τις διαφαινόμενες προοπτικές που ανοίγονται εκ νέου για τις εμπορικές δραστηριότητες, το Ιράν φαίνεται να διεκδικεί το ρόλο της περιφερειακής ναυτιλιακής δύναμης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.