Μείζον ζήτημα για τους φορείς της παγκόσμιας ναυτιλίας η παράνομη μετανάστευση στη...

Μείζον ζήτημα για τους φορείς της παγκόσμιας ναυτιλίας η παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο

94
Μείζον ζήτημα για τους φορείς της παγκόσμιας ναυτιλίας η παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο

Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης που πλήττει τη θάλασσα της Μεσογείου και τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινόμενου, πραγματοποιείται  σήμερα συνάντηση εργασίας των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Από την πλευρά του, το International Chamber of Shipping (ICS), σκοπεύει να τονίσει την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η εμπορική ναυτιλία είναι άμεσα εμπλεκόμενη και επηρεάζεται καθημερινά από το φαινόμενο της παράνομης δια θαλάσσης μετανάστευσης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), μόνο τα εμπορικά πλοία διέσωσαν 40.000 ανθρώπους το 2014, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί για το 2015, καθώς η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.

Η εμπορική ναυτιλία αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της σχετικά με τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, αλλά το μέγεθος του φαινομένου στη Μεσόγειο, είναι πλέον τέτοιο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα πληρώματα. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, όπου πλοία διέσωσαν μέχρι και πεντακόσια άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πλήρωμα και την αξιοπλοΐα του πλοίου.

Τέλος, το ICS εκφράζει τους φόβους του, ότι με τη λήξη της ιταλικής πρωτοβουλίας ‘Mare Nostrum’ και της αντικατάστασής της από την ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Triton’, τα εμπορικά πλοία θα αναγκαστούν να συνδράμουν έτι περαιτέρω, στην έρευνα και διάσωση μεταναστών, κάτι που θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην καθημερινότητα της εμπορικής ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.