Ισχύς εν τη ενώσει για τις ναυτικές βιβλιοθήκες της χώρας

Ισχύς εν τη ενώσει για τις ναυτικές βιβλιοθήκες της χώρας

545
Ισχύς εν τη ενώσει για τις ναυτικές βιβλιοθήκες της χώρας
Η κ. Ελένη Θανοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης - Αινιάν, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Δικτύου Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών ( ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ.) «ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ: Συμμαχία Γνώσης στο ναυτιλιακό χώρο» στο  Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής ναυτιλιακής κοινότητας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σημασία της δημιουργίας μιας ενιαίας πλατφόρμας έρευνας για την ναυτιλία με την αρωγή και την υποστήριξη πολλών και διαφορετικών ναυτιλιακών φορέων.  Η παρουσίαση ‘έγινε από τους επικεφαλής των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, με την παρουσία των προέδρων/πρυτάνεων/κοσμητόρων τους. Οι φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού.

Πατερας

Αρχικά σύντομο χαιρετισμό απηυθύναν ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δρ. Γεώργιος Πατέρας, o oποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η οποία φέρνει πιο κοντά τις ναυτιλιακές βιβλιοθήκες της Ελλάδας άρα και συνενώνει τη ναυτιλιακή γνώση καθώς επίσης και ο Προέδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα, δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης ο οποίος τόνισε ότι η εποχή των περιορισμένων πόρων αναδεικνύει την ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης τους.

IMG_7050

Ο κ. Άγγελος Κότιος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τόνισε ότι οι προοπτικές για την εμβάθυνση του δικτύου μέσω διεθνών συνεργιών είναι λαμπρές, ενώ σημείωσε ότι το δίκτυο αυτό γνώσης και έρευνας είναι εφικτό να αναδειχθεί πανελλαδικά αλλά και στη Μεσόγειο.

 

 

IMG_7056

Ο κ. Μαρίνος Κάβουρας, Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Διοικητικής Μέριμνας του Ε.Μ.Π σημείωσε ότι η δημιουργία του δικτύου αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα και τόνισε ότι η συνένωση της γνώσης, η οποία προέρχεται από πολλούς φορείς είναι μεγάλης αξίας.

 

 

 

IMG_7059

Από την πλευρά της η κα. Αναστασία Αναγνωστοπούλου- Παλούμπη, Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, τόνισε ότι η συνδρομή του Μουσείου στο δίκτυο βιβλιοθηκών θα είναι μεγάλη για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

 

 

 

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση αλλά και μετεξέλιξη του Δικτύου Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ.)  είχε η διεθνώς αναγνωρισμένη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ελένη Θανοπούλου, η οποία στην ειλικρινή και συγκινητική της παρουσίαση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τα δύο πρώτα Ιδρύματα που υποστήριξαν τη συγκεκριμένη προσπάθεια, το Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και ευχαρίστησε τον πρόεδρο δρ. Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη και την αείμνηστη Μαριλένα Λασκαρίδη για τη σημαντική τους προσφορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.