Αναταράξεις για τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου

Αναταράξεις για τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου

80
Αναταράξεις για τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου

Οι αμερικανικές κυρώσεις εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν ολέθριες συνέπειες στην εξαγωγική δραστηριότητα του Ιράν στον τομέα του αργού πετρελαίου, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχουν μειωθεί οι ιρανικές εξαγωγές κατά τα 2/3.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθούν έως το τέλος του 2018 σε μόλις 700.000 βαρέλια/ημέρα, ποσότητα η οποία θα απορροφάται κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία και την Ινδία.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 υπολογίστηκε ότι η Κίνα εισήγαγε 650.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα από το Ιράν, ενώ η Ινδία περίπου 550.000 βαρέλια/ημέρα.

Δύο πάλαι ποτέ μεγάλοι εισαγωγείς του ιρανικού πετρελαίου, η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία, εισήγαγαν το ίδιο χρονικό διάστημα συνολικά 370.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα. Οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αναστείλουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, εκτός και εάν λάβουν κάποιου είδους απαλλαγή από τις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τη Ν. Κορέα τον περασμένο Ιούνιο κατέγραψαν μείωση κατά 40%, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2017. Αναφορικά με την Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα έχει σταματήσει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ενώ αναζητά συγχρόνως νέους προμηθευτές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι χώρες της Ευρώπης αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ιρανικού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την Ιταλία και την Τουρκία να αποτελούν τους κορυφαίους εισαγωγείς, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία περιορίζουν την ίδια ώρα τις εισαγωγές τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.