«Κήρυξη» εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ;

«Κήρυξη» εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ;

243
«Κήρυξη» εμπορικού πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ;

Προς έναν πιθανό εμπορικό «πόλεμο» οδηγείται η παγκόσμια οικονομία ύστερα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, ύστερα από συνάντησή του με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας μετάλλων και αφορά δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Η σχετική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε προς τους εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας μετάλλων ότι «θα επιβάλουμε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και θα υπογράψουμε την σχετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως«θα έχετε προστασία για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό».

Διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι αναμένονται αντίποινα από την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα και αλουμινίου παγκοσμίως. Παρ’ ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό των αμερικανικών εισαγωγών μετάλλων, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Πεκίνο έχει πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά προκαλώντας πτώση των τιμών.

Ήδη οι πρώτες οξείες αντιδράσεις προήλθαν από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς, επίσης, και από την πλευρά του Καναδά, μέσω του υπουργού Διεθνούς Εμπορίου. Ο Γιούνκερ έκανε λόγο για «κραυγαλέα παρέμβαση προστατευτισμού από πλευράς ΗΠΑ», ενώ προειδοποίησε ότι «η ΕΕ θα απαντήσει τις προσεχείς ημέρες με αντίμετρα συμβατά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου».

Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν και από τον Καναδό υπουργό Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε, με τον τελευταίο να θεωρεί ως απαράδεκτη κάθε πιθανή επιβολή τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του Καναδά, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, πως «μια τέτοια απόφαση θα είχε αντίκτυπο και στις δύο πλευρές των συνόρων».

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και πως η Ουάσινγκτον μπορεί να περιμένει «μια ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη» απάντηση από την ΕΕ.

Οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχονται σε ποσοστό 16% από τον Καναδά, 13% από τη Βραζιλία και 10% από τη Νότια Κορέα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ERIK S. LESSER

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.