Η Ρωσία θέτει στόχο την προστασία της Αρκτικής

Η Ρωσία θέτει στόχο την προστασία της Αρκτικής

89
Η Ρωσία θέτει στόχο την προστασία της Αρκτικής

Η ομοσπονδιακή ρωσική υπηρεσία Federal Service for Hydrometeorology and Environmental Monitoring, υπεύθυνη μεταξύ άλλων για θέματα υδρομετεωρολογίας, ανακοίνωσε την αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου υδρομετεωρολογικών σταθμών που μελετούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αρκτική αλλά και την κατάσταση των πάγων.

Η επέκταση του δικτύου αποτελεί μέρος του ρωσικού κυβερνητικού προγράμματος για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Αρκτικής, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό υδρομετεωρολογικών σταθμών που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία την περίοδο 2021- 2025. Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες επιμένουν πως το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί αρκετά πιο σύντομα για να αποφευχθούν σημαντικές οικολογικές καταστροφές που οφείλονται στην εντατική βιομηχανική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τον Igor Ashik, αναπληρωτή διευθυντή ενός άλλου ρωσικού ινστιτούτου με αντικείμενο τη μελέτη του περιβάλλοντος σε Αρκτική και Ανταρκτική, του Arctic and Antarctic Studies Institute of the Russian Hydrometeorology Authority, οι σημαντικότερες πηγές μόλυνσης της Αρκτικής είναι οι μεγάλες βιομηχανίες, στις οποίες συγκαταλέγονται η βιομηχανία χαρτιού και χαρτοπολτού, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι μεταφορές καθώς και η ναυπηγική και μηχανουργική βιομηχανία.

Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ/EPA/ANATOLY MALTSEV

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.