Στρατηγικές συνεργασίες στην αγορά του LNG

Στρατηγικές συνεργασίες στην αγορά του LNG

112
Στρατηγικές συνεργασίες στην αγορά του LNG

Δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί, η ρωσική Gazprom και η αγγλο-ολλανδική Shell συζητούν θέματα διεύρυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας, ιδιαίτερα στον κλάδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ρωσική εταιρεία.

Σε συνάντηση που έγινε στην Αγία Πετρούπολη ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller συζήτησε με τον Maarten Wetselaar, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Shell, το ενδεχόμενο κατασκευής τρίτης γραμμής του εργοστασίου παραγωγής LNG που βρίσκεται στη νήσο Σαχαλίνη, καθώς και την πορεία της υλοποίησης της υφιστάμενης συμφωνίας πλαίσιο σχετικά με το έργο «LNG Βαλτικής».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις συνομιλίες αυτές και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2.

Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν από κοινού στην κοινοπραξία του έργου Sakhalin-2, το οποίο διαχειρίζεται το μοναδικό έως τώρα εργοστάσιο παραγωγής LNG στην Ρωσία. Διαχειριστής του έργου είναι η εταιρεία Sakhalin Energy στην οποία συμμετέχει η Gazprom με το 50+1% των μετοχών, η Shell με 27,5%, 12,5% κατέχει η Mitsui & Co. Ltd και το υπόλοιπο 10% η Mitsubishi Corporation. Το 2016 η παραγωγή του εργοστασίου σε υγροποιημένο φυσικό αέριο ανήλθε στους 10,9 εκατομμύρια τόνους.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JESS JONES/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.